ING
Harde woorden vakbonden voor ontslagronde bij ING
ING schrapt de komende vijf jaar zevenduizend banen, hoofdzakelijk in Nederland en België. Dat maakte ING vanochtend bekend, voorafgaand aan een beleggersdag. "Het is een feestje voor de beleggers, maar Black Monday voor de werknemers", zegt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie.
In Nederland vervallen 2300 voltijdsbanen, zo'n 12 procent van het totale aantal banen. In België verdwijnen 3500 banen, bijna de helft van de totale werkgelegenheid. Van de zevenduizend banen die vervallen, betreffen er 950 externe medewerkers.
Volgens Castelein gaat het grotendeels om oudere medewerkers. "Dat is tragisch. In de financiële sector staan tienduizenden mensen, vooral ouderen, op straat die allemaal hetzelfde kunstje kunnen. Daar is geen werk meer voor. Het UWV presenteert trots cijfers dat de ouderenwerkloosheid daalt, maar dat komt voornamelijk door de bouw. In die sector zijn in de crisistijd geen jongeren opgeleid, dus worden de ouderen teruggevraagd. In de financiële sector is dat anders. Daar worden oudere vervangen door automatisering."
De kaalslag in de financiële sector is geen verrassing. Al jaren wijze economen op de automatiseringsgolf in de bankensector waardoor veel werk verdwijnt. Ook duizenden medewerkers van ABN Amro en Rabobank hebben er mee te maken. In de woorden van CNV Vakmensenbestuurder Ike Wiersinga: "De kans op een grote reorganisatie in de bankensector is inmiddels groter dan op een aardbeving in Groningen."
Slachtbank
Volgens Castelein is het leed nog niet geleden in de financiële sector. "Hoe strakker ING gaat zitten als digitale bank: de rest zal erachteraan moeten hollen. ING is wat mij betreft de slachtbank van Nederland geworden."
En toch is Castelein niet tegen de veranderingen binnen ING. "De bank heeft in elk geval een visie. Kom daar bij ABN Amro maar eens aan. Die denken alleen aan de beursgang."
De visie van ING draait om digitalisering, zei topman Ralph Hamers vanmorgen. Daarbij kijkt de bank ook de naar de winstgevendheid die volgens Hamer onder druk staat van de lage rentestanden. Hamers wil 'het dak repareren als de zon schijnt'. Oftewel: hij wil niet wachten tot zich een nieuwe crisis aandient, of een nieuwe financiële speler het verdienmodel onderuit haalt.
"KPN is gesloopt door een klein clubje dat Whapsapp heeft opgezet", zegt Castelein. "ING probeert dat voor te zijn. Straks is het een digitale dienstverlener met een bankenservice."
Casteleins collega van CNV Vakmensen is minder te spreken over de gekozen strategie. "Het lijkt vooral bedoeld om de aandeelhouders tevreden te stellen", zegt Wiersinga over de reorganisatie. "Maar het werken bij en met een bank draait ook om vertrouwen en emotie. Of de klanten hier beter van worden is nog maar de vraag, en voor de medewerkers is het al helemaal niet goed. Ik denk ook niet dat dit de bedoeling was van Wouter Bos, toen hij ING met overheidsgeld overeind hield. Dit voedt het wantrouwen bij de burgers richting ING. En vertrouwen, daar moet een bank het nu juist van hebben."
De 2300 banen zullen de komende vijf jaar verdwijnen. Gerard van Hees van FNV Finance zegt er voor te waken dat het schrappen van vaste banen niet gaat leiden tot toename van het aantal flexkrachten. "Wij roepen ING op om sociaal aanvaardbaar te reorganiseren. Denk hierbij aan vrijwillige vertrekregelingen voor werknemers."
Onlinebankieren
Bij ING werken meer dan 52.000 mensen, van wie bijna vijftienduizend in Nederland en ruim achtduizend in België. ING investeert de komende jaren achthonderd miljoen euro in de overgang naar onlinebankieren. Daarnaast wil de bank met de reorganisatie in vijf jaar tijd negenhonderd miljoen euro besparen.