Harde woorden bij Witte Mars

Van onze correspondent BRUSSEL - De eerste verjaardag van de Witte Mars in België trok gisteren slechts enkele duizenden mensen naar Neufchâteau. Enkele duizenden die hun frustratie uitten over politiek, justitie en zelfs over het eens zo bejubelde parket van Neufchâteau.

Er klonken harde woorden. Gino Russo, vader van de vermoordde Melissa, verweet het gerecht van Neufchâteau een gebrek aan voortgang in de zaak Dutroux. Het kleine stadje in de Ardennen werd een jaar geleden bezongen als een eiland in de Belgische modderpoel. Daar zetelde onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte, die Marc Dutroux in de boeien sloeg en twee ontvoerde meisjes bevrijdde. Inmiddels is Connerotte dankzij het vermaarde spaghetti-arrest van de zaak gehaald en krijgt ook Neufchâteau te horen dat het niet doet wat het moet doen, namelijk de waarheid boven water halen.

Ook Marc Verwilghen, voorzitter van de parlementaire 'commissie-Dutroux' ligt met Neufchâteau overhoop. Zijn commissie verwijt Neufchâteau geen acht te hebben geslagen op een autodiefstal waarvan Dutroux twee jaar geleden werd verdacht. Die auto had Dutroux in verband kunnen brengen met de ontvoering van Julie en Melissa, een verband dat te laat werd gelegd om de meisjes nog levend te kunnen terugvinden, aldus Verwilghens commissie. Volgens Connerotte's opvolger, onderzoeksrechter Langlois, dreigt de commissie-Dutroux met die uitlatingen het gerechtelijk onderzoek te dwarsbomen.

Op de eerste verjaardag van de Witte Mars overheerste teleurstelling over de maatregelen die de regering-Dehaene heeft genomen. De enige zichtbare maatregel van het afgelopen jaar is de oprichting van een centrum voor vermiste kinderen, zei Jean-Denise Lejeune, vader van de vermoorde Julie.

Minister van justitie Stefaan De Clerck verdedigt zich steevast met de verwijzing naar de tientallen wetswijzigingen die wachten op behandeling door het parlement. Volgens De Clerck wordt wel degelijk gewerkt aan een betere justitie en politie. De regering heeft het in de opinie echter verknald door De Clerck's voorganger, Melchior Wathelet, te laten zitten als rechter bij het Europees Hof van justitie in Luxemburg.

Wathelet, die ontslag nam als minister van justitie vlak voor de zedenschandalen losbarstten, was ondermeer verantwoordelijk voor de voorwaardelijke invrijheidstelling van Dutroux. Belangrijker is echter dat hij inmiddels alom wordt gezien als de slechtste minister van justitie aller tijden. De Clerck gaf schoorvoetend toe dat de beslissing om Wathelet op zijn Luxemburgse post te laten zitten niet de meest gelukkige was. De commissie-Dutroux noemde in haar rapport naast Wathelet een reeks magistraten en politiemensen die geblunderd hadden in het onderzoek naar verdwenen kinderen. Volgens De Clerck worden sancties tegen die ambtenaren serieus bekeken. Maar na de kwestie-Wathelet vreest menige Belg dat ook die zaken in de minne geschikt zullen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden