Harde uitspraken, zieke grappen

Theo van Gogh stond bekend om zijn harde uitspraken. Een keuze uit zijn commentaar op joden, moslims, burgemeester Cohen, Paul Rosenmöller en op zichzelf. ,,Wat ruikt het hier naar caramel? Vandaag verbranden ze alleen de suikerzieke joden.” (in de brochure 'Jezus zonder kruis', over zijn ruzie met de schrijver Leon de Winter, 1984).

,,Ik wil gewoon kunnen zeggen wat ik vind. Tot mijn schande heb ik moeten ondervinden dat je veel dingen niet kunt zeggen in Nederland, terwijl iedereen voortdurend hoog opgeeft over de tolerante samenleving die wij heten te zijn. Ik heb meer vertrouwen in mijn eigen onfatsoen dan in de betamelijke uitspraken van Sylvain Ephimenco (...), de racistische beroepsneger Stephan Sanders en nog wat van die voorgangers uit de politiekcorrecte gemeente. Over Evelien Gans sprak ik in een column de hoop uit dat in de vochtige dromen die mevrouw Gans over dokter Mengele heeft ook een klein rolletje voor mij is weggelegd.

Wat nou, afschuwelijke opmerking? Het is een sick joke, de enige manier waarop de Holocaust zich laat vatten.” (Trouw, interview met Arjan Visser, Tien Geboden, oktober 1999)

,,Als ik de slaap niet kan vatten zet ik een film van Johan van der Keuken op. Na een paar minuten klinkt luid gesnurk. (NRC, januari 2001, interview over zijn film 'BabyBlue')

,,Vrije meningsuiting geldt net zo goed voor een publieke slavin van de geitenneukers.” (reactie op Fatima Elatik, in NRC 2001) ,,Als iemand kanker verdient is het Paul Rosenmöller, de hopman van correct politiek Nederland. Mogen de cellen in zijn hoofd zich tot een juichende tumor vormen en laat ons dan beluisteren of er enig verschil is in meneers gekwebbel, vergeleken met wat er uitkwam voor die Blije Boodschap. Laat ons pissen op zijn graf. Oplichter.” (bundel 'Allah weet het beter', 2003)

,,Amsterdam is zonder twijfel de slechtst bestuurde stad van het land, met zijn afzichtelijke deelraden en blunderende burgemeesters.”

,,Toen de vijfde kolonne van de geitenneukers namens Allah meer dan tweeduizend Amerikanen om zeep hielpen in het World Trade Center, was de eerste gang van onze burgemeester naar de moskee, om symbolisch van 'onze verbondenheid' met de cipiers van Mekka te getuigen.”

,,Twintig jaar geleden kon in Amsterdam een film als 'The Life of Brian' - waarin een nep-Heiland jubelend aan het kruis het christendom belachelijk maakte - overal vertoond en gretig bezocht worden. Ik denk dat een soortgelijke satire op Mohammed niet meer vertoond zou kunnen worden in deze stad. Dat heeft ook te maken met burgemeesters weigering om de vrijheden van het beschaafde Westen in de moskee te verdedigen.” (Het Parool, april 2004) ,,Abou Jahjah wil mij niet als gespreks-leider, ik trek me daarom terug voor die ronde. Wel raar, als je bedenkt dat de pooier van de profeet naast Allah ook nog lijfwachten heeft, dus waarom zou hij bang voor mij zijn?” (Tijdens een tumultueus debat in mei 2004 in Amsterdam, waarbij hij Boris Dittrich ook 'het zalvende glijmiddel van D66' noemde. Het Parool, mei 2004)

,,'Waar schaamt u zich voor?' Dat ik vaak mijn mond hou uit luiheid en opportunisme.” (zelfportret HP/De Tijd, 4 juni 2004).”

,,Ik had Fortuyn de vorige avond nog hartelijk uitgelachen omdat hij vertelde dat hij zich bedreigd voelde. Ik zei: 'Dacht jij dat jij belangrijk genoeg was om vermoord te worden?' Om hem een hart onder de riem te steken uiteraard.” (profiel Theo van Gogh, Vrij Nederland, augustus 2004)

,,Als je het psychologisch wilt duiden; ik heb een vergruizeld man-en vrouwbeeld. De meeste vrouwen vind ik babbeldoosjes. Vrouwen denken niet met hun hoofd, maar met hun kut.” (De Filmkrant, 1993)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden