Harde taal Rutte aan adres Turkije

Toeschouwers tijdens een campagne voor het referendum in Turkije. Beeld EPA

Premier Rutte wil niet dat een Turkse minister in Nederland campagne voert. Maar deze wil hoe dan ook komen.

Premier Rutte spreekt harde taal over het plan van de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlüt Cavusoglu om morgen toch naar Nederland te komen om de Turkse gemeenschap toe te spreken. "Kom niet!", zei hij. Die oproep 'is tussen bondgenoten zo'n beetje het allerzwaarste signaal dat je kunt afgegeven'.

Na een Europese vergadering in Brussel verklaarde Rutte dat hij niet wil dat er een toespraak komt waarbij veel Turken aanwezig zijn. "Ik begrijp dat er mensen zijn die zeggen dat je hem in de boeien moet slaan. Dat gaan wij dus niet doen. Als hij komt, krijgt hij geen auto met chauffeur of verdere ondersteuning." Een speech vanuit of bij het Turkse consulaat wil Rutte verhinderen zei hij tegen de NOS. "Dan zorgen wij ervoor dat er niemand kan staan."

Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken telefoneerde gisteren met Cavusoglu. Maar uit niets blijkt dat de Turkse regering van plan is Europese campagnebijeenkomsten af te zeggen.

Spanning

Daarmee loopt de spanning tussen Turkije en Europese landen, waaronder Nederland, over de campagne rond de Turkse grondwetswijziging hoog op. De Duitse minister van buitenlandse zaken kreeg woensdag een lijst van zijn Turkse ambtgenoot met dertig voorgenomen bijeenkomsten in Duitsland met Turkse politici.

Volgens Mustafa Aslan, die namens de Nederlandse tak van de AKP de ja-campagne voor het referendum van 16 april aanvoert, zal Cavusoglu morgen hoe dan ook naar Nederland komen. De organisatoren zijn op zoek naar een plek buiten Rotterdam, waar hij oorspronkelijk zou spreken, maar niet welkom is.

De afwijzende houding van Nederland is voor de Turkse minister reden om juist wél naar Nederland te komen, zegt Aslan. Eerder op de dag had Cavusoglu aangeboden om Nederland na de verkiezingen van 15 maart te bezoeken, als het kabinet dat vriendelijk zou vragen. Aslan: "Rutte zei dat het bezoek van de minister onwenselijk is voor én na de verkiezingen. Daarna heeft de minister besloten alsnog te komen."

Eerder deze week kondigde Cavusoglu aan in Rotterdam te spreken. Maar de eigenaar van het zalencentrum wilde zijn ruimte niet langer ter beschikking stellen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei dat áls er een andere locatie in zijn stad komt, hij de bijeenkomst waarschijnlijk zal verbieden. Hij vreest dat het bezoek de spanningen tussen voor- en tegenstanders van Erdogan binnen de Turkse gemeenschap in Rotterdam aanwakkert.

Gisteren stuitte ook een ander Turks bezoek op lokale bezwaren, toen bekend werd dat de minister voor gezinszaken Fatma Kaya in Hengelo wilde spreken. Enkele uren later maakte de gemeente bekend dat de zaalverhuurder zijn medewerking introk. Ook in Wehl is zij niet welkom. Waarschijnlijk komt ook zij alsnog, zegt Aslan, maar voorlopig wacht hij op een schriftelijke afwijzing van de gemeenten.

De ministers zullen niet spreken in het Turkse consulaat in Rotterdam, zegt organisator Aslan. Daarmee werd rekening gehouden, omdat Cavusoglu dinsdagavond in Hamburg uitweek naar het consulaat. In de Duitse stad werd het zalencentrum waar hij zou spreken gesloten wegens problemen met de brandveiligheid. Aslan: "We verwachten honderden toehoorders. Daarom zoeken we een grote zaal, buiten Rotterdam."

Turkse staatsburgers

Rutte herhaalde gisteren het eerdere bezwaar dat de Turkse regering voor een, in eigen land controversieel, standpunt opkomt. Het referendum in Turkije gaat over uitbreiding van de bevoegdheden van president Erdogan. Rutte vindt het problematisch dat Ankara de Turkse Nederlanders als Turkse staatsburgers beschouwt. Ook de standpunten die Cavusoglu wil verkondigen staan Rutte niet aan. 'Het gaat hier om een referendum waarmee Turkije verder afdrijft van de democratie."

Ander bezwaar van Rutte is dat Cavusoglu Geert Wilders een fascist noemde. 'Hij bemoeit zich met Nederlandse binnenlandse aangelegenheden. Dat is volstrekt ongebruikelijk tussen beschaafde landen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden