Harde Siberiër moet corruptie in Moskou te lijf

„Er is toch nog oppositie, kijk maar. Slechts 24 van de 25 afgevaardigden hebben voor mijn kandidatuur gestemd.” De uitspraak is van Sergej Sobjanin en dateert van 2000. De plaatselijke volksvertegenwoordiging had zojuist ingestemd met zijn benoeming tot gouverneur van de Siberische olieprovincie Tjoemen.

Met een vergelijkbare stemverhouding zal de Moskouse gemeenteraad Sobjanin donderdag waarschijnlijk binnenhalen als de nieuwe burgemeester. De stemming in de raad, die gedomineerd wordt door de regeringspartij Verenigd Rusland, is een formaliteit.

Vrijdag droeg president Medvedev zijn vicepremier al voor. Sobjanin moet de corruptie en het groeiende fileprobleem aanpakken ’en dat is u wel toevertrouwd’.

Sergej Sobjanin is weinig bekend bij het grote publiek. Hij geeft zelden interviews, hoewel hij al jaren meedraait in de politieke top. Sinds het aantreden van Medvedev in 2008 was hij eerst vicepremier en leider van het Kremlinapparaat in de regering van premier Poetin. Bij de presidentsverkiezingen van 2008 stond Sobjanin aan het hoofd van Medvedevs verkiezingsstaf.

Tot aan zijn komst naar Moskou was Sobjanin gouverneur van Tjoemen, een provincie met 3,5 miljoen mensen en een oppervlakte van dertig keer Nederland. De bodem herbergt de grootste Russische olie- en gasvoorraden, geconcentreerd in twee noordelijke autonome regio’s. In een daarvan, Chanty-Mansiisk, is Sobjanin in 1958 geboren.

Hij begon als loodgieter, leerde door voor jurist en ingenieur en maakte in de jaren tachtig carrière binnen de communistische jeugdbeweging. Begin jaren negentig was hij even burgemeester van het oliestadje Kogalym, later voorzitter van de volksvertegenwoordiging in Chanty-Mansiisk. Vanuit die positie deed hij, met steun van het Kremlin, een gooi naar het gouverneurschap van Tjoemen.

Sobjanin kan er nog altijd rekenen op sympathie. Onder zijn bewind bloeide de hoofdstad op en werd de oliestad Chanty-Mansiisk een boomtown. Sobjanin was een hard bestuurder, die geen tegenstand duldde en korte metten maakte met de persvrijheid. Hij bleek gecharmeerd van Sovjetdictator Stalin, wiens bewind hij eens aanduidde als ‘een bloeiperiode’.

Sobjanin steunde Poetin in de aanloop naar diens eerste termijn als president. Poetin haalde hem in 2005 naar Moskou en benoemde hem, tot hoofd van het Kremlinapparaat, als opvolger van Medvedev.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden