Harde kritiek op verkiezingsdebat dat ontaardt in 'hanengevecht'

De lijsttrekkers Tunahan Kuzu (DENK), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA) en Thierry Baudet voorafgaand aan het debat Beeld ANP

Een ‘hanengevecht’ en een ‘blamage’ voor de Nederlandse politiek, luidt de kritiek op de aftrap van de campagne voor de lokale verkiezingen. Kopstukken van de grote partijen debatteerden vrijdagavond in het Amsterdamse debatcentrum ‘De Balie’. Dat ging er zo heftig aan toe, dat het debat zelf onderwerp van gesprek is geworden.

Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer, nu lid van de Europese Rekenkamer, noemt het optreden van de landelijke politici ‘een hanengevecht’. Brenninkmeijer had bij tv-programma ‘Buitenhof’ geen goed woord over voor de wijze waarop politici als Jesse Klaver, Alexander Pechtold en Thierry Baudet elkaar verbaal bestookten.

Tekst gaat verder onder de video

“Het slaat al nergens op dat landelijke partijleiders optreden bij de gemeenteraadsverkiezingen, en het gebeurt ook nog in de setting van ADHD. De politieke arena en zelfs de selectie van politici gaat in de richting van knokploegen, elkaar aanvallen en elkaar imagoschade bezorgen”. Brenninkmeijer verwijt de media dat zij in dit proces een grote rol spelen. “Het moet een soort realityshow worden.”

Vooral D66-leider Alexander Pechtold en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet botsten hard. Toen Pechtold zei dat er ‘veel aandacht’ was voor Baudet, onderbrak die hem schreeuwend: “Ga je me weer demoniseren?!” Pechtold verweet Baudet dat hij erger is dan Wilders. “U discrimineert niet alleen op geloof, maar voegt eraan toe geslacht, geaardheid en ras”.

PvdA-leider Lodewijk Asscher viel Baudet aan op een uitspraak van de nummer twee op de FVD-lijst in Amsterdam. Yernaz Ramautarsing zou in een interview hebben gesteld dat er een verband is tussen IQ en volkeren. “Wees een kerel en zeg dat al die misverstanden niet gezegd hadden moeten worden’’, bitste Asscher Baudet toe. Die deed het af als ‘flauwekul’.

Het debat, een initiatief van De Balie en Het Parool, ging eigenlijk over Amsterdamse onderwerpen. Baudet kreeg het ook aan de stok met GroenLinks-leider Jesse Klaver over de uitbreiding van Schiphol en het klimaatprobleem. CDA-leider Sybrand Buma noemde het debat ‘een blamage’.

Lees ook:

CDA-leider Sybrand Buma gebruikt de aanloop naar de gemeente- raadsverkiezingen voor een aanklacht tegen moderne slavernij: gedwongen prostitutie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden