Harde kritiek op Israëlische wet voor nederzettingen

Palestijnse grond Met een nieuwe wet wil het Israëlische parlement duizenden huizen van kolonisten legaliseren.

Het Israëlische parlement heeft een omstreden wet aangenomen die duizenden nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever alsnog legaliseert. Met president Donald Trump in de Verenigde Staten, ziet Israël nieuwe kansen voor kolonisten. Internationaal is er felle kritiek op de nieuwe wet.


Het gaat om ongeveer 4000 huizen van kolonisten op privégrond van Palestijnen. In de Knesset stemden zestig van de 120 afgevaardigden gisteren in met de wet. Ultra-rechtse Israëlische politici hopen zo de ontruiming van illegale woningen op privéterrein te voorkomen. "Dit hele land is van ons", zei minister Ofir Akunis.


Aan de stemming in het parlement ging een verhit debat vooraf, waarbij oppositieleden schreeuwden en toeschouwers afkeurend zwaaiden met zwarte doeken.


Critici waarschuwen dat de maatregel diefstal van Palestijns land legaliseert, en hopen dat het Israëlisch hooggerechtshof de wet van tafel veegt.


Ook premier Benjamin Netanyahu, die zelf niet bij de stemming aanwezig was, twijfelde aanvankelijk uit vrees voor internationale kritiek, maar zwichtte onder druk van zijn nationalistische coalitie, vooral van kolonistenpartij Het Joodse Huis.


Rechtse politici wilden de nieuwe wet zo snel mogelijk invoeren na de ontruiming van Amona, een kleine nederzetting met 42 Joodse families. Na een jarenlange rechtszaak, aangespannen door een Israëlische mensenrechtenorganisatie namens de Palestijnse eigenaren van de grond, bepaalde het hooggerechtshof vorige week dat de buitenpost met kolonisten ontmanteld moest worden.


Het legaliseren van illegale nederzettingen is de nieuwste zet in het opgeschroefde nederzettingenbeleid van Israël sinds het aantreden van Trump, die minder kritisch is op Israëlische kolonisten dan zijn voorganger Obama.


Die houding grijpt het land dankbaar aan. Minister van defensie Avigdor Lieberman maakte vorige maand bekend dat Israël 2500 woningen gaat bouwen op de Westelijke Jordaanoever. De gemeente Jeruzalem heeft bouwvergunningen afgegeven voor ruim 560 huizen in het oosten van de stad.


Op die bouwplannen en de nieuwe wet heeft Trump nog niet officieel gereageerd. Hij verwees enkel naar een recente verklaring van Het Witte Huis, dat het bouwen van nieuwe nederzettingen 'niet behulpzaam' noemt.


Internationaal stuit de maatregel op felle kritiek. Volgens David Harris, directeur van het Amerikaans-Joodse comité AJC, moet het Israëlische hooggerechtshof de wet terugdraaien. Nickolay Mladenov, speciaal coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten voor de Verenigde Naties, zei dat het land een 'hele dikke rode lijn' overgaat.


Ook de Palestijnse regering reageerde als door een wesp gestoken. "Dit is een escalatie die alleen maar tot meer instabiliteit en chaos leidt", zei een woordvoerder van de Palestijnse president Abbas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden