Harde klap voor Duitsland

aanslag | Ook Duitsland heeft nu zijn terreuraanslag. Bondskanselier Merkel zit in een lastig parket.

Met de dodelijke schietpartij in München heeft de terreur waar Duitsland voor waarschuwde definitief het land bereikt. Grote aanslagen als vorige week donderdag in Frankrijk of eerder in Brussel waren Duitsland tot nu toe bespaard gebleven. De inlichtingendiensten leken de situatie beter onder controle te hebben; sinds 2001 verijdelden ze twaalf terreuraanslagen.

Maar nadat het land eerder deze week al werd opgeschrikt door een zogeheten 'lone wolf', een 17-jarige jongen uit vermoedelijk Afghanistan die in en om een trein in Würzburg vijf mensen met een bijl zwaar verwondde (een aanslag die IS opeiste), was de Beierse hoofdstad gisteravond toneel van een dodelijke aanslag met meerdere schutters. Wie er achter zit is nog niet duidelijk, maar er wordt sterk rekening mee gehouden dat ook deze aanval door IS is geïnspireerd.

Als een verrassing komt dat niet. De laatste maanden dreigde IS in meerdere propagandafilmpjes met aanslagen in Duitsland. "De veiligheidssituatie is ernstig", zei minister Thomas de Maizière van binnenlandse zaken eerder deze week. "Net als andere landen in de EU is Duitsland doelwit van terrorisme."

Inlichtingendiensten zijn, ook met het oog op aanslagen elders in Europa, al tijden in hoogste staat van paraatheid. In november werd in Hannover een oefenwedstrijd tussen Duitsland en Nederland afgelast en het station in de stad geëvacueerd wegens terreurdreiging.

De angst voor aanslagen is het laatste jaar sterk toegenomen. Veel Duitsers en politici van onder meer anti-immigratiepartij AfD vrezen dat er terroristen zijn onder de ruim 1 miljoen vluchtelingen die het afgelopen jaar het land zijn binnengekomen. Hoewel dat lang door geheime diensten werd ontkend, moest veiligheidsdienst BND een maand geleden bekennen dat IS gebruikmaakt van vluchtroutes om Europa en Duitsland binnen te komen.

Niet alleen voor Duitsland is de aanslag in München een harde klap, het brengt bondskanselier Merkel ook in een lastig parket. Zij wil het anti-immigrantensentiment niet verder aanwakkeren en tegelijkertijd niet worden bestempeld als veroorzaker van terrorisme. Daarom hield ze zich eerder deze week na de aanslag in Würzburg bijna twee dagen stil. Pas tijdens een persconferentie met de Britse premier May sprak ze haar afschuw uit over de 'onbegrijpelijk wrede daad' en wenste de gewonden beterschap, maar noemde de daad geen terrorisme en sprak ook geen andere oorlogstaal.

Het lijkt erop dat ze met zo'n gematigde reactie dit weekend niet kan wegkomen. Zeker niet omdat Beieren nu voor de tweede keer in een week is geraakt. Dat is juist de deelstaat waar de meeste vluchtelingen de Duitse grens oversteken. De grootste politieke partij daar, Merkels zusterpartij CSU, uitte al meerdere keren kritiek op het ruimhartige asielbeleid. En twee keer in een week IS-terreur zal de bezwaren alleen maar doen toenemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden