Harde kern Oranjemannen besluit door te gaan met omstreden mars

BELFAST (Reuters, AP, ANP) - De patstelling bij het Noord-Ierse Portadown, waar duizenden protestantse Oranjemannen en hun sympathisanten door een politieblokkade worden tegengehouden, heeft een bloedig vervolg gekregen. Drie kinderen, broertjes van zeven, negen en tien jaar kwamen gisterochtend om het leven toen het huis waar zij sliepen met een bom in brand werd gestoken. Maar de Oranjeordes wilden gisteravond van geen wijken weten.

Drie volwassenen ontsnapten aan de brand maar moesten met verwondingen in een ziekenhuis worden opgenomen. De woning van de rooms-katholieke familie lag in Balleymoney, een voornamelijk door protestanten bewoonde plaats ten noordwesten van Belfast. De drie kinderen verbrandden levend.

De Oranjeordes kwamen door deze moord onder druk te staan hun acties bij Portadown te staken. Een vooraanstaand lid van de Oranjeorde, dominee Bingham, riep de leden op niet meer te betogen om verder geweld te voorkomen. Hij is het eerste lid van de Ordes die oproept een einde aan de protestacties te maken “omdat wij ze niet meer in de hand hebben. Als wij nu nog een mars van vijftien minuten zouden houden, zou dat een holle overwinning zijn in de schaduw van de doodskisten van drie kleine kinderen.”

De protestantse eerste minister van Noord-Ierland, David Trimble en zijn tweede man, de rooms-katholiek Seamus Mallon, riepen de Oranjeorde op de actie in Drumcree (bij Portadown) te staken. “Ik zeg tegen mijn broeders bij Portadown dat de enige manier waarop zij afstand kunnen nemen van deze moorden en de mensen die jonge kinderen hebben vermoord, af te wijzen, is Drumcree te verlaten en naar huis te gaan.”

Maar de oproepen vonden bij de Oranjemannen geen gehoor. De grootmeester van de Orde in Portadown zei 's avonds dat unaniem besloten is voor onbepaalde tijd door te gaan met de actie tot zij toestemming krijgen hun mars te vervolgen. “Alle loges waren aanwezig en iedereen was het ermee eens.”

De onafhankelijke Paradecommissie wees eerder een nieuwe aanvraag van de Oranjeordes af, om te mogen marcheren door Garvaghy Road in Portadown, waar voornamelijk rooms-katholieken wonen. “Wij roepen iedereen op door te gaan met praten tot een oplossing is gevonden. Niet alleen voor Garvaghy Road maar voor alle omstreden marsen.”

Van alle kanten werd de moord op de kinderen veroordeeld. De Britse premier Tony Blair noemde de daders “gemene en wrede sectarische moordenaars”. De Britse minister voor Noord-Ierland Mo Mowlan en andere politieke en religieuze leiders riepen de bevolking op zich te bezinnen en zich af te vragen of nog meer mensen moeten lijden zoals de ouders van deze drie kinderen. Zelfs de extremistische protestantse dominee Paisley sprak van 'een duivelse misdaad'.

Bij Portadown wachtten ook gisteren vele duizenden Oranjemannen tot ze hun mars door de wijk kunnen afmaken. Politie en leger verhinderen dat al een week. De Ordes eisen dat het verbod van hun mars in Drumcree, bij Portadown en dan door de katholieke Garvaghy-road wordt opgeheven. Ook gistergochtend kwam het tot botsingen tussen politie en Orangisten. De Noord-Ierse politie joeg de loyalistische betogers met plastic kogels uiteen. De protestanten probeerden versperringen, die hen uit de katholieke wijk moeten houden, te doorbreken. Ze gooiden vuurwerk en stenen naar de ordetroepen. Daarbij vielen tientallen gewonden, van wie twee er slecht aan toe zijn.

De overheid stuurde gisteren agenten en militairen naar Lower Ormeau Road in Belfast om de Oranjemars van vandaag door deze katholieke wijk te begeleiden. De Paradecommissie gaf onder voorwaarden toestemming voor deze optocht. De bewoners zeggen dat dit een compensatie is voor het verbod van de mars bij Drumcree. De politie bevestigde gisteren nog dat er in Armagh een zware bom is gevonden. Hij stond niet op scherp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden