Update

'Harde eis Nederland: banken moeten meer afschrijven'

Jan Kees de Jager vandaag tijdens het Kameroverleg over de EurocrisisBeeld anp

Voor Nederland is het morgen op de eurotop een harde eis dat private investeerders als banken en pensioenfondsen fors meer afschrijven op hun Griekse obligaties. Als het blijft bij de deze zomer afgesproken 21 procent, zal Nederland niet instemmen met een akkoord op de eurotop.

Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vandaag in de Tweede Kamer. '21 procent is gewoon absoluut niet voldoende. Het komt zelfs niet in de buurt. Terugvallen op 21 procent, dat doen we dus gewoon niet.'

Precieze eisen
De Jager zei dat premier Mark Rutte niet zal instemmen met een 'niet werkbaar pakket' aan maatregelen. Kamerleden hadden moeite om de precieze eisen te formuleren voor een succesvolle top. Bij RTLZ zei PvdA-leider Job Cohen, van wie het kabinet afhankelijk is voor een meerderheid voor het Europabeleid, dat de eurotop wat hem betreft een succes is als de financiële markten er goed op reageren en het vertrouwen in de eurozone terug is.

De eurotop bespreekt morgen behalve de redding van Griekenland, ook maatregelen om het noodfonds voor de euro sterker te maken en om banken te herkapitaliseren. Ook moeten de zeventien eurolanden elkaar meer begrotingsdiscipline opleggen.

Op dat laatste punt eist het kabinet van Italië dat het land op korte termijn meer doet om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Volgens de PvdA moeten de begrotingen 'Berlusconi-proof' zijn.

Eurocommissaris
Nederland streeft verder nog steeds naar een speciale begrotingscommissaris, maar het afdwingen van begrotingsdiscipline mag ook op een andere manier, aldus De Jager. De CDA-minister was voorzichtig positief over de afloop van de eurotop.

'Het is kansrijk genoeg om aan verder te werken, maar 100 procent succes durf ik nu niet te voorspellen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden