'Harde boodschap' van Indonesiërs

DEN HAAG (ANP) - CNV-voorzitter Westerlaken heeft gisteren op de Indonesische ambassade in Den Haag te horen gekregen dat vakbonden zich in Indonesië niet met de politiek moeten bemoeien.

“De boodschap was vriendelijk maar hard”, zei Westerlaken na afloop van een anderhalf uur durend gesprek met twee vertegenwoordigers van Indonesië. Ambassadeur Kadarisman was er zelf niet bij.

Westerlaken had namens het CNV en de FNV een petitie aangeboden. Deze petitie was ook ondertekend door voorzitter Huysmans van de Raad van kerken. De bonden en de kerken zeggen erg ongerust te zijn over de jongste ontwikkelingen in Indonesië. “Wij menen dat het huidige beleid, dat gebaseerd is op geweld en onderdrukking, een bedreiging is voor de menselijke waardigheid en de stabiliteit van de natie.” Waardigheid en stabiliteit zijn zeer belangrijke gegevens in de Indonesische samenleving. Er is lang op de formuleringen in de petitie gestudeerd, aldus een CNV-woordvoerder.

De bonden en de kerken zijn ook ongerust over de mensen die zijn gearresteerd, zoals leider Pakpahan van de onafhankelijke vakbond SBSI. Volgens Westerlaken heeft de ambassade echter gezegd dat de juridische procedures correct gevolgd zullen worden en dat er op de gezondheid van Pakpahan, een hartpatiënt, zal worden gelet. Pakpahan heeft overigens aangekondigd een kort geding aan te spannen tegen zijn arrestatie.

Secretaris I. Bakker van de Raad van kerken kwam ook niet erg gerust uit het gesprek. “Wij zullen contact opnemen met de Indonesische Raad van kerken. Die kan toch het beste bekijken wat voor stappen er moeten worden gezet.” Volgens de ambassade heeft de Indonesische regering een goede relatie met de Raad van kerken in de archipel en neemt zij de Raad ook serieus.

Anarchie

Gisteren heeft de regeringsgezinde vakcentrale FSPSI verklaard dat de manier waarop de regering optreedt “preventieve legale actie is tegen alle soorten anarchie en brutaliteit”. De vakcentrale roept de regering zelfs krachtig op actie te ondernemen tegen mensen als Pakpahan. Volgens de FSPSI heeft de recente onrust niets te maken met “de niet aflatende strijd voor een beter bestaan voor de arbeiders”.

Naar de mening van het Internationaal verbond van vrije vakverenigingen, het IVVV, maakt deze verklaringen duidelijk dat de FSPSI een verlengstuk van de regering is. “Ze zijn duidelijk in de greep van de overheid. Door deze scherpe uitlating komt hun toetreding tot het het IVVV in het gedrang”, aldus een woordvoerder gisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden