Harde beats voor lepelaars

Housefestival in Amsterdam slaat tenten op vlak naast nesten van beschermde vogels

In het Amsterdamse Sloterpark, momenteel de kraamkamer van lepelaars en reigers, klinkt vandaag muziek. De vogels krijgen de harde beats van house- en technofestival Mystic Garden over zich heen. Schadelijk voor de beesten en hun jongen, vrezen vogelliefhebbers. Uit onderzoek van adviesbureau Tauw zou echter blijken dat de vogels geen last hebben van de geluiden.

Met gefronste wenkbrauwen tuurt vogelaar Paul Marcus door zijn verrekijker. Om hem heen dwarrelen donzige veertjes neer. Hoog tussen de dennebomen zitten drie nesten met lepelaars. Twee paartjes broeden nog, het andere paar kreeg deze week hun jong. De witgekuifde vogel met zijn lepelvormige snavel is een beschermde diersoort. Hij is dit jaar voor het eerst in de grote stad neergestreken. Marcus telt al meer dan twintig jaar de vogels in het gebied. "Normaal gesproken leven ze alleen in afgesloten natuur."

Een langs scheurende scooter overstemt het gekrijs van de reigers. Marcus: "Als de muziek straks aanstaat, zal de herrie nog veel erger zijn. Ik ben ontzettend bang dat ze dit niet overleven." Nog geen vijftig meter naast de broedbomen doemen de plastic tenten van het festival op. Daarachter ligt een groot veld met boterbloemen: leeg. "Ik heb niets tegen festivals, begrijp me niet verkeerd. Maar het park is zo groot, ze konden die tenten best verderop neerzetten, weg van de vogels."

Ecologisch adviesbureau Waardenburg deed vorig jaar onderzoek naar geluidsoverlast bij dancefestival Open Air. "Daaruit bleek dat vogels zich weinig van de muziek aantrokken. Na afloop zaten er nog net zoveel als bij aanvang. Ook alle jongen leefden nog", zegt adjunct-directeur Sjoerd Dirksen. Het Sloterpark is volgens hem ogenschijnlijk vergelijkbaar. "Het is geen stil natuurgebied, er is altijd rumoer. De vogels die er leven, hebben zelf voor de plek gekozen. Dat zegt toch wel wat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden