Harde aanval op Gülen-aanhang in Nederland

terreur De Nederlandse moskeekoepel die banden heeft met Turkse regering kiest scherpere toon tegen Gülen-aanhangers.

Moskeekoepel Diyanet, die in de vrijdagpreek nog tot rust maande, roept in een nieuwe verklaring op de Gülen-beweging 'te bestrijden'. Ze beschuldigt hen van betrokkenheid bij de staatsgreep in Turkije. Ook trekt ze een directe vergelijking met terroristische organisaties als Islamitische Staat en Boko Haram.

De verklaring komt na een week van geweld en bedreigingen tegen Gülenisten in Nederland. Intussen zijn bij twaalf Gülen-instellingen in Nederland vernielingen aangericht of brand gesticht. Diyanet-woordvoerder Deniz Ozkanli lijkt daar niet van geschrokken. "Gezien het aantal Turkse moskeeën hier vind ik het aantal incidenten gelukkig nog beperkt blijven."

Islamoloog Nico Landman van de Universiteit van Utrecht, die al lange tijd onderzoek doet naar Diyanet, stelt dat de organisatie bijdraagt aan polarisatie. "Terecht roept men op tot kalmte en wijst men geweld af", zegt Landman. "Maar je kunt je afvragen of men door het demoniseren van de Gülenbeweging daden van agressie tegen aanhangers van die beweging niet goedpraat."

Diyanet denkt zelf niet dat ze met het gelijkschakelen van Gülen met terreurbeweging IS aanzet tot haat of geweld. Ozkanli: "Als je in je preken zo duidelijk aan de rust refereert, zie ik dat anders."

Bewijs voor de betrokkenheid van Gülen bij de staatsgreep ontbreekt. Dit weerhoudt Diyanet er niet van om de beschuldiging te verspreiden. De Gülenbeweging is een terroristische organisatie, zegt Ozkanli. "En je kunt wel zeggen: dat zegt niet alles over Gülen-aanhangers hier, maar ik laat in het midden of dat in Nederland ook aan de orde is."

Andere moskeekoepels zijn niet gelukkig met de stellingname van Diyanet. Een woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), de landelijke moskee-koepel waar Diyanet onderdeel van uitmaakt (en Gülen niet), oppert dat het 'bestrijden' wellicht op een internationaal niveau wordt bedoeld.

"Maar dat kan in Nederland anders opgevat worden, als er al een aantal keer geweld is gepleegd. Dan geef je onvoldoende aan dat je daar tegen bent." Woordvoerder Recep Konuksever van de moskeekoepel Milli Görüs afdeling Noord-Nederland vindt het 'niet tactisch' om op dit moment beschuldigingen richting Gülen te uiten. "In dit stadium moet je geen olie op het vuur gooien."

Gemeenten

De Turkse ambassadeur stelde gisteren dat Nederland moet helpen Gülen-organisaties in Nederland 'aan te pakken'. Nederlandse politici voelen hier niets voor.

Vandaag komen vijftien gemeenten met veel Turkse inwoners op initiatief van minister Asscher bij elkaar om over de problemen te spreken. De gemeenten willen niet reageren op de verklaring van Diyanet. Volgens een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn - waar zondag bij een Gülen-organisatie een poging tot brandstichting was - zegt hierdoor 'met de neus op de feiten te zijn gedrukt'.

"Niet eerder merkten we onder Turken in onze gemeente zo veel spanningen.

"Een woordvoerder van Deventer zegt: "De Turkse groepen praten niet met elkaar, en niet met ons. Dat baart ons zorgen."

Diyanet

Diyanet, ook bekend als Islamitische Stichting Nederland, telt 145 moskeeën in Nederland. Deze staan onder directe invloed van het Turkse ministerie van algemene zaken, dat tegen de 80.000 imams en Koranonderwijzers in dienst heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden