'Harde aanpak pedofiel schaadt kinderen juist'

Gaat de opgejaagde pedofiel nog wel naar de hulpverlener? ©Herman Engbers Beeld
Gaat de opgejaagde pedofiel nog wel naar de hulpverlener? ©Herman Engbers

Het hardere klimaat tegenover pedofilie drijft deze mannen in een isolement en dat vergroot juist de kans dat ze de fout in gaan.

Edwin Kreulen

Dat zegt seksuoloog Erik van Beek vandaag in Trouw. Hij behandelt in de Randstad mannen met pedofiele gevoelens. De Amsterdamse zedenzaak - die overmorgen een vervolg krijgt met een nieuwe zitting - en andere voorvallen met pedoseksuelen, hebben geleid tot een restrictieve sfeer: buurtbewoners in Twente die het vertrek van een pedo uit hun buurt eisen, de Tweede Kamer die binnenkort over een verbod op de pedofielenvereniging Martijn praat, en het kabinet dat wel wat ziet in plannen van de PVV om pedoseksuelen na tbs levenslang te volgen.

"Het is allemaal bedoeld om kinderen te beschermen, maar het werkt averechts", zegt Van Beek. "Het brengt deze mannen in een isolement. Een veroordeelde pedoseksueel gaat juist sneller weer de fout in als hij geen contact kan hebben met volwassenen. Veel spanning en frustratie komt er dan uit in de vorm van seksualiteit, in zijn geval met kinderen. Bovendien zorgt een oververhit klimaat voor heftige reacties bij ouders van slachtoffers en bij andere betrokkenen. En naast het misbruik zelf kunnen ook die heftige reacties schadelijk zijn voor een kind."

De Groningse seksuoloog Jelto Drenth raadt mannen met pedofiele gevoelens aan dat maar aan niemand te vertellen, ook als ze nog niets hebben gedaan met die gevoelens. "Voor je het weet, gaan er verhalen over je rond. Het lijkt me verschrikkelijk: mensen met deze gevoelens kunnen nergens terecht."

Jules Mulder, directeur van de forensische kliniek De Waag, merkt dat verscheidene mannen die hij behandelt, makkelijker in de slachtofferrol kruipen sinds er zoveel media-aandacht voor is. "Zo van: 'Ze moeten allemaal mij hebben'. Dat kan lastig zijn, want je wilt ze juist leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag." De Waag, gespecialiseerd in behandeling van daders die via de rechter in therapie moeten, gaat met het Meldpunt Kinderporno een telefoonlijn openen waar mannen met pedofiele gevoelens anoniem hulp kunnen krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden