Harde aanpak dopingzondaars

Het wereld-antidopingagentschap Wada is onder zware druk gezet, nu ook IOC-voorzitter Jacques Rogge voor het verdubbelen van straffen is.

De Belgische preses deed er nog een schepje bovenop. Hij wil alle sporters die na een dopingovertreding voor meer dan zes maanden zijn geschorst voortaan weren van de eerstkomende Olympische Spelen. Daarbij speelt het geen rol of de schorsing al vóór de Spelen is geëindigd.

Rogge zei dit gisteren in Osaka tijdens een persconferentie voorafgaande aan de WK atletiek. Wel is hij bereid tot coulance als betrapte atleten met bruikbaar belastend bewijs komen tegen handelaren, artsen en coaches die betrokken zijn bij dopingprogramma's.

Rogge noemt de maatregel ’een krachtig middel tot afschrikking’. „Als je bedriegt, dan zijn er geen Olympische Spelen. Dat is de boodschap. De maatregelen waarmee we nu naar buiten komen, zijn er om de politiek van zero tolerance van het IOC te bevestigen.”

Rogge verklaarde na overleg met officials van de IAAF, dat hij het standpunt van de atletiekfederatie steunt om voortaan alle serieuze dopingovertredingen meteen te bestraffen met een schorsing van vier jaar, in plaats van de huidige twee. Die verklaring werd met vreugde ontvangen door IAAF-voorzitter Lamine Diack, die deze week klaagde dat zijn federatie te geïsoleerd staat in haar strijd tegen doping.

Met het pact van IAAF en IOC wordt het Wada in een lastig parket gebracht. Het agentschap zou onafhankelijk van de sport moeten opereren, en is door overheden opgericht om structuur aan te brengen in het antidopingbeleid. Een uniforme dopinglijst en dito straffen vormen daarvan de belangrijkste onderdelen.

Van 15 tot en met 17 november zal het Wada tijdens een conferentie in Madrid de huidige, moeizaam tot stand gekomen dopingcode heroverwegen. Het invoeren van vierjarige schorsingen voor een eerste serieuze dopingovertreding lijkt onwaarschijnlijk.

Tegen de tweejaarlijkse schorsing waren bij het ontwerpen van de eerste dopingcode in 2004 al grote bezwaren geuit door de wereldvoetbalfederatie Fifa en de wielrenunie UCI. Wat tegen de verdubbeling van de straffen pleit, is de mogelijke onhoudbaarheid ervan als ze in juridische procedures wordt aangevochten.

De dreigende nieuwe verdeeldheid wordt ingegeven door wanhoop over de (on)oplosbaarheid van het dopingprobleem. Illustratief daarvoor is de enorme uitbreiding van dopingcontroles tijdens de Spelen. In 2000 (Sydney) werden 2500 tests gedaan. In Peking zullen het er volgend jaar 4500 zijn en voor Londen 2012 zijn er 5500 aangekondigd.

Het toenemend aantal dopinggevallen mag dan wijzen op de effectiviteit van dopingcontroles, een sporter die een beetje slim is zorgt ervoor tijdens het evenement schoon te zijn. Steeds weer nieuwe schandalen in het wielrennen, het honkbal (Verenigde Staten) en ook de atletiek maken de officials wanhopig.

Zo moeten de WK in Osaka het op de 100 en 200 meter doen zonder de eens bejubelde olympisch en tweevoudige wereldkampioen Justin Gatlin. Andere prominente afwezigen die recent buiten de pot plasten zijn de Russische wereldrecordhouder kogelslingeren Tatjana Lisenko en wereldrecordhouder indoor op de 800 meter Jolanda Ceplak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden