Hard worden in het Amerikaanse water

Kira Toussaint en Dion Dreesens zoeken naar zwemsucces in de Verenigde Staten

EINDHOVEN - Doorzwemmen tot je eigenlijk niet meer kan. Tot je bijna scheel ziet van verzuring. Dan nog een keer dezelfde oefening. Want de coach zegt dat je nog wel kan. Hij blijkt gelijk te hebben. In de tenen zit nog een restje energie. Tot ook dat op is.

Het trainingsregime in de Verenigde Staten doet pijn. Heel veel pijn. Dion Dreesens weet hoe het voelt. De 20-jarige zwemmer vond de trainingen in Nederland niet langer geschikt. De vrijeslagspecialist wil harder worden. Mentale weerbaarheid kweken. De sessies bij de zwemploeg in Eindhoven vond hij te soft. Dus vertrok hij drie maanden geleden voor een trainingsstage naar North Carolina. Daar lag hij in het water met Ryan Lochte. De elfvoudig olympisch kampioen kon wel een jonge turbomotor gebruiken die hem op de hielen zat.

Na een aantal setjes met de 29-jarige ster van het Amerikaanse zwemmen wist Dreesens het zeker. Hij wil voorlopig niet meer terug naar de Nederlandse leerschool. "De trainingen in Amerika zijn veel zwaarder", verklaarde Dreesens gisteren op de Swim Cup in Eindhoven. "Deze manier van zwemmen werkt voor mij. Ik kan mezelf meer pijn doen. Daar word ik mentaal sterker van."

Inge de Bruijn en Marcel Wouda gingen hem voor. Allebei zochten ze in de Verenigde Staten naar een nieuwe impuls voor hun zwemcarrière. De Bruijn haalde olympische medailles na Spartaanse trainingen onder de gelauwerde coach Paul Bergen. Wouda trainde zich kapot en bloeide bij terugkomst op onder Jacco Verhaeren.

Ook Kira Toussaint heeft een Amerikaanse droom. Toen de 19-jarige rugslagspecialiste er op de Swim Cup vorig jaar niet in slaagde om een WK-ticket te bemachtigen, gooide ze haar carrière over een andere boeg. Toussaint nam een zwempauze en dacht diep na over haar toekomst. Bij de nationale ploeg in Eindhoven voelde ze zich niet langer thuis. Niet dat ze de trainingen te soft vond zoals bij Dreesens het geval was. Afbeulsessies zijn niet aan haar besteed. Toussaint had zin in avontuur. Ze wilde haar zinnen verzetten in een ander land. Na de zomer pakte ze haar biezen en vertrok ze naar Florida. "Waarom Amerika? Ik weet het eigenlijk niet", zegt de zwemster die de afgelopen tijd zwom in het team van de Florida Gulf Coast University in Fort Myers. "Amerika heeft iets speciaals. Sport is daar heel belangrijk. Als je in het team van de universiteit zit, ben je super cool."

Om Spartaanse trainingen te vermijden koos Toussaint voor een kleine universiteit zonder wereldtoppers. Ze is zelf een van de betere zwemsters van het team. Belangrijker dan toppers in haar team vindt Toussaint het groepsgevoel met haar nieuwe trainingsmaatjes. "We doen alles met elkaar. We gaan samen naar wedstrijden en gaan samen weer terug naar huis. Dat is heel on-Nederlands. Hier doe je veel alleen. Ik vind een groot team om me heen veel prettiger."

Heel gezellig. Maar wordt ze er beter van? "Ik hoop het. We werken nu aan dezelfde dingen als waar ik in Nederland aan werkte. Ik ga er vanuit dat het me verder brengt."

Voorlopig blijft het bij hopen. De 2.13,71 die Toussaint zwom in de finale op de 200 rug was anderhalve seconde te langzaam voor de EK-limiet. Toussaint komt ook nog in actie op de 50 en 100 rug.

De eerste twee pogingen van Dreesens mislukten ook. De zwemmer, die ook uitkomt op de 200 en 400 vrij, slaagde er gisteren in de series en halve finales van de 100 vrij niet in om onder de EK-limiet van 49,34 seconden te zwemmen. De finale van het koningsnummer wordt vanavond gehouden.

Na een tijdje bijpraten met familie en vrienden pakken Toussaint en Dreesens hun koffers snel weer in. Ze zijn van plan om in ieder geval tot en met de Olympische Spelen van Rio in 2016 in Amerika te trainen. De één met veel pijnlijke sessies, de ander met een team om zich heen. Hopend op succes.

Heemskerk zwemt EK-limiet
Femke Heemskerk een wisselslagzwemster? Ze dacht van niet. Toch scherpte de 26-jarige zwemster gisteren bij de Swim Cup in Eindhoven de nationale toptijd op de 200 meter wisselslag aan.

Heemskerk zwom een tijd van 2.10,21. Ze bleef hiermee onder het oude Nederlands record dat ze in februari op 2.12,93 bracht. Met haar tijd voldeed ze ook ruimschoots aan de limiet (2.14,28) voor de Europese kampioenschappen deze zomer in Berlijn.

Heemskerk weet nog niet of het nummer wel in haar programma past. Ze zwom de afstand alleen voor de 'fun' en had deze toptijd niet verwacht.

Terwijl Heemskerk haar overwinning vierde, keek Ranomi Kromowidjojo emotieloos voor zich uit nadat ze op de 50 vrij was afgetroefd door de Zweedse Sarah Sjöström. Kromowidjojo, regerend wereld- en olympisch kampioene op die afstand, tikte aan in 24,35. De Zweedse zwemster pakte het goud in 24,15. Erg? "Nee hoor", zei Kromowidjojo. "Dit is geen ramp. We weten inmiddels wel dat Sjöström snel zwemt bij dit soort wedstrijden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden