Hard werk voor eer herstel in één nacht weg

Turner Yuri van Gelder moest de Spelen verlaten na alcoholgebruik buiten het olympisch dorp. Terwijl zijn vorige misstap nog niet vergeten was.

ELINE VAN SUCHTELEN

Je ziet hem van houding veranderen. Yuri van Gelder, vier weken geleden in Den Bosch. Tijdens het interview gaat het over de nadelen van de bekendheid die hij kreeg na zijn wereldtitel in 2005. Over zijn fout, het cocaïnegebruik gevolgd door een schorsing. Jaren later kleeft het nog steeds aan hem.

De 33-jarige turner zit eerst met zijn ellebogen op tafel voorover geleund. Als het onderwerp aan bod komt, neemt hij letterlijk afstand. Hij schuift terug op zijn stoel met de rug tegen de leuning. "Niemand zal ooit vergeten welke fout ik heb gemaakt", zegt hij. "Liever wil je dat alles zonder slag of stoot gaat. Iedereen maakt weleens fouten, en ik heb ook wat meegemaakt."

Van Gelder zegt dat hij het idee heeft dat hij zichzelf telkens weer opnieuw moet neerzetten. "Ik ben daar nu al jaren mee bezig en dat gaat hartstikke goed. Maar het helpt niet als journalisten er telkens opnieuw over beginnen. Het is zeven, acht jaar geleden. Het moet nu een keer klaar zijn."

Liever had hij een nieuw hoofdstuk aan zijn carrière toegevoegd met medailles. Maar telkens vist Van Gelder achter het net. Wéér vierde. Hij wordt er gek van. De laatste keer dat de ringenturner een belangrijke medaille pakt is in 2009 op de EK.

undefined

Imago

Als een tiende punt het verschil kan zijn tussen eeuwige roem of een plek naast het podium, is een goed imago belangrijk. In een jurysport als turnen, waarbij persoonlijke voorkeuren ongemerkt een rol spelen, helpt het als je Epke Zonderland heet en de regerend olympisch kampioen op de rekstok bent. Het helpt niet als je Yuri van Gelder heet en een dopingschorsing achter je naam hebt, al valt dat nooit zwart op wit te bewijzen.

In het begin van zijn carrière heeft Van Gelder daar nog geen last van. In 2003 breekt hij door bij het grote publiek met de achtste plek op de WK in Anaheim.

Daarna rijgt hij de titels aaneen. Van Gelder wordt in 2005 Europees en wereldkampioen en wordt gekozen als sportman van het jaar.

Daarna komt de keerzijde van de medaille. Van Gelder weet niet goed hoe hij met het succes moet omgaan. De turner kan moeilijk 'nee' zeggen tegen verzoeken vanuit sponsors, tv-programma's en journalisten. Zijn hele week zit vol met randzaken en dat kost hem te veel energie.

Een jaar later luidt zijn trainer Remi Lens de noodklok. Het zou niet goed gaan met Van Gelder, die regelmatig aan de cocaïne zou zitten. De waarschuwing wordt in de wind geslagen door de bond en Lens wordt ontslagen.

Na een bronzen plak op de WK in Aarhus last de ringenturner een pauze in omdat hij mentale en fysieke problemen zou hebben. Daarna doet hij een gooi naar een olympisch ticket. Bij de WK in Stuttgart in 2007 wordt hij tweede. Alleen de wereldkampioen plaatst zich voor de Spelen in Peking.

Na het missen van de Spelen wordt de Waalwijker in 2008 en 2009 weer Europees kampioen, prijzen die zijn problemen maskeren. In juni in 2009 wordt Van Gelder tijdens de NK betrapt op het gebruik van cocaïne, dat hij voor zijn plezier neemt. Hij wordt voor een jaar geschorst en laat zich opnemen in een afkickkliniek in Schotland.

undefined

Comeback

Na zijn comeback hoort Van Gelder nog altijd bij de wereldtop. Hij haalt vaak finales op belangrijke toernooien, maar wint nooit meer een EK- of WK-medaille. Soms lijkt het alsof Van Gelder altijd wat zwaarder gestraft wordt voor slordigheden in zijn oefening dan zijn tegenstanders.

Als de turner de Spelen in Londen mist, gaat hij symbolisch alvast naar Brazilië. In het land waar zijn vriendin Katarina vandaan komt, moet zijn olympische droom uitkomen.

Rio voelt als voorbestemd. Van Gelder hoopte dat hij op de plek waar hij zich zo thuis voelt opnieuw turngeschiedenis kan schrijven. Maandag 15 augustus wordt de olympische ringenfinale geturnd. Zonder Yuri van Gelder, die na een nachtelijk uitstapje in Rio op het vliegtuig naar huis werd gezet. Daarmee ging al het werk voor eerherstel in één nacht verloren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden