Hard nodig: specialistische hulp voor loverboy-slachtoffer

Het trauma van een loverboyslachtoffer moet meer aandacht krijgen in de hulpverlening. Meestal is de hulpverlening gericht op gedragsproblemen, zoals nachten wegblijven, spijbelen en drugsgebruik. Het onderliggende probleem - het trauma - krijgt te weinig aandacht. Terwijl het gedrag vaak te maken heeft met onverwerkt verleden.

Mede daarom moeten loverboyslachtoffers specialistische hulp krijgen, is de conclusie van een onderzoek van hulpverleningsinstantie Fier Fryslan. Het onderzoek, dat tal van verhalen bevat over slachtoffers, staat in 'Wie zijn de meiden van Asja, de gang naar de jeugdprostitutie'. De organisatie wil de specialistische hulp uitbreiden.

Asja is de voorziening van Fier Fryslan voor loverboyslachtoffers, en biedt opvang en behandeling aan meiden van 12 tot 23 jaar die door loverboys in de prostitutie zijn beland of hierin terecht dreigen te komen. De onderzoekers analyseerden duizend dossiers. Vragen waren: Welke meiden vallen in handen van een loverboy? Uit wat voor gezin komen ze? Wat is hun voorgeschiedenis? Tegen welke problemen en klachten lopen ze aan? Het onderzoek is mede-gefinancierd door het ministerie van veiligheid en justitie.

Directeur Anke van Dijke van Fier Fryslan: "De problemen beginnen vaak al heel jong. In veel gevallen is er sprake van kindermishandeling, verwaarlozing of verslaving van de ouders. Ook hebben deze meiden in hun vroege puberteit al te maken hebben gehad met aanranding, verkrachting of seks met een veel oudere vriend. De gevolgen hiervan zijn groot. Deze meiden zijn kwetsbaar, worden vaak opnieuw slachtoffer en kunnen zich maar moeilijk staande houden in de maatschappij."

Het verhaal van Jenny
In de eerste klas van de middelbare school bleek Jenny drugs te gebruiken: GHB en speed. Haar moeder: "Ze was pas dertien! We konden geen vinger krijgen achter de onderliggende problemen. Dat ze op dat moment al in handen was van een loverboy, hadden we nooit kunnen bedenken. Jenny kwam altijd met plausibele verhalen, was altijd op tijd thuis. We vertrouwden haar. We hadden op een gegeven moment wel vermoedens, maar konden niets hard maken."

"Eén dag vóór haar zestiende verjaardag werd duidelijk dat ze in handen was van een loverboy. Je bedenkt je keer op keer: hoe heb ik dit niet kunnen zien?"

"Ze kon enorm goed kon liegen. Kwam ze met verwondingen thuis, dan was ze van de fiets gevallen. Haar vriendin stond ernaast en beaamde het verhaal. Achteraf blijkt dat ze die dag mishandeld is. Haar vriendinnen zaten in het complot; ze kregen de instructie om mee te liegen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden