Hard Gras gaf voorzet aan de voetballiteratuur

Het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras bestaat twintig jaar. De harde kern van schrijvers viert dat met een theatertour.

Sport en literatuur? Dat zou nooit samengaan in Nederland. Laat staan voetbal en literatuur. Maar zie: twintig jaar later en talloze voetbalverhalen rijker, mag het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras bogen op een pioniersrol in de emancipatie van het goed geschreven voetbalverhaal. In gesprek met de aanvoerder, Henk Spaan.

In welke sfeer werd het tijdschrift twintig jaar geleden opgericht?

"Destijds vertelde ik Dick Gubbels, uitgever bij L.J. Veen, dat ik zeker wist dat er een markt was voor sportboeken. Dick wilde daarop direct een fonds voor sportboeken beginnen, maar Matthijs van Nieuwkerk en ik, allebei afkomstig uit de snelle krantenwereld, wilden meteen aan de slag met een literair voetbaltijdschrift.

Goed, zei Dick toen. 'Over een jaar het eerste nummer?' Te laat, vonden wij. Waarop het eerste nummer van Hard Gras na de zomer verscheen. Het hele idee is geïnspireerd op 'My Favourite Year' een bundel literaire voetbalverhalen samengesteld door de Britse auteur Nick Hornby."

Leent voetbal zich goed voor literatuur?

"Sport sowieso. Wij keken ook naar Amerika: Philip Roth, Bernard Malamud, David Halberstam en John Grisham schreven mooi over honkbal. In Europa heb je Roddy Doyle en Nick Hornby over voetbal. Natuurlijk hoort voetbal thuis in de literatuur. Ook hier. Voetbal is de belangrijkste sport in Nederland en dus is die verbinding met de literatuur heel logisch. Ik denk dat onze auteurs dat wel hebben laten zien de afgelopen twintig jaar."

Heeft Hard Gras óók de weg vrijgemaakt voor de successen van Michel van Egmond, die met boeken als 'Gijp' en 'Kieft' bestsellers scoorde?

"Nee, maar Michel heeft wel bij Hard Gras gehoord en gemerkt hoe goed hij kon schrijven. Het zijn echt niet alleen de televisie-aandacht en de onderwerpen geweest die de boeken tot een succes hebben gemaakt. De stijl speelde daarin een belangrijke rol."

De harde kern van Hard Gras toert vanaf morgen door het land met een theatervoorstelling. Hoe is de sfeer in de spelersbus?

"De sfeer is altijd gezellig en zodanig dat iedereen graag mee wil doen. Ik denk dat Hugo Borst en Marcel van Roosmalen als schijver echt iets aan Hard Gras hebben gehad."

Is Hard Gras geworden wat u had gehoopt?

"Ja, eigenlijk wel. Ik zit altijd handenwrijvend de nieuwe verhalen te lezen die binnenkomen. Die worden in toenemende mate spontaan opgestuurd, maar wij vragen ook altijd mensen om stukken te schrijven. Van sommige auteurs wist ik niet eens dat ze ontzettend van voetbal houden. Ilja Leonard Pfeijffer bijvoorbeeld schrijft binnenkort over de clubs in de stad waar hij woont: zijn geliefde Genoa en de aartsvijand, Sampdoria. Die jongens Heerma van Voss zijn ook liefhebbers. En onze nieuwe aankoop heet Özcan Akyol. We leiden dus op en we kopen aan."

Wat vindt Cruijff daarvan?

"Haha! Tot nu toe bemoeit Cruijff zich niet met onze jeugdopleiding en dat is maar goed ook, dat kan hij beter aan ons overlaten."

Hard Gras IV, De jubileumtour is vanaf morgen te zien in Groningen, Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Haarlem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden