Interview

Hard geluid is nog geen herrie

Een balkon bij een woning aan de Amsterdamse ringweg. Wat de een als herrie ervaart, merkt de ander amper op. Beeld Hollandse Hoogte
Een balkon bij een woning aan de Amsterdamse ringweg. Wat de een als herrie ervaart, merkt de ander amper op.Beeld Hollandse Hoogte

De WHO scherpt de definitie van lawaai aan. Op papier leven miljoenen Nederlanders nu ineens in de herrie. ‘In een luide omgeving is de kans op hart- en vaatziekten groter.’

Marco Visser

De wereldgezondheidsorganisatie WHO maakte woensdag bekend de geluidsnormen aan te scherpen. Voortaan geldt voor wegverkeer 53 decibel als geluidsoverlast. Dat is een veel strengere norm dan de Nederlandse grenswaarde van 65 decibel.

Omroep RTL berekende dat bijna drie miljoen huizen in een te lawaaiige omgeving staan. Geluidswetenschapper Tjeerd Andringa van de Rijksuniversiteit Groningen over ­leven in een land vol herrie.

Een stadsbewoner maalt niet om passerende trams, iemand op het platteland kan zich al ergeren aan de buurman die op zondagochtend het gras maait. De betekenis van herrie is toch voor iedereen anders?

“Jazeker, mensen zijn slechte decibelmeters. We zijn eigenlijk betekenismeters. Onder de 70 decibel is de herkomst van het geluid belangrijker dan de geluidssterkte. Als je de bron vervelend vindt, ervaar je het geluid ook eerder als storend. Daarom kan je een strikte norm voor geluidsoverlast niet toepassen op een specifieke situatie.

“Stel, je hebt een goed functionerende markt, die meer geluid produceert dan de norm. Er worden maatregelen genomen om het geluid te reduceren, maar daarmee functioneert de markt niet meer. Wat win je dan als voorheen niemand zich aan het geluid stoorde? Een geluidsnorm kan nuttig zijn, maar alleen als brede, richtinggevende norm.”

Is er een ook cultureel verschil in de beleving van herrie? Gaan Chinezen er bijvoorbeeld anders mee om dan Nederlanders?

“Cultuur is inderdaad belangrijk. Veel van de beleving is terug te ­voeren op veiligheid. In Napels bijvoorbeeld houdt men ervan ramen open te houden om zo contact te hebben met de omgeving. Dat geeft de inwoners een gevoel van: het is oké buiten, het is hier levendig en gezellig. De meeste mensen in goed geïsoleerde ruimten zouden er stapeldol van worden. Ook omdat ze de culturele clous in het geluid niet herkennen. Dat zijn geluiden die aangeven dat alles gewoon in orde is.

“Lagos, in Nigeria, is een lawaai­ige stad. Daar is vast geen enkele geluidsnorm die wordt gehandhaafd. Op dit moment hebben ze misschien meer behoefte aan schoon drink­water, maar als dat soort zaken ­onder controle zijn, wordt geluid er belangrijk.”

Lawaai kan de gezondheid ­schaden, toch horen we zelden iets over lawaaislachtoffers.

“Je kunt niet zeggen: iemand heeft zoveel herrie gehoord en daardoor is hij overleden. Wel is waar dat mensen die in een luide omgeving leven een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten. Lawaai schaadt wel degelijk de gezondheid. Geluid kan je onrustig maken. Dan zorgt het voor meer stress in het lichaam en uiteindelijk voor hart- en vaatziekten.”

Stel dat Nederland zich aan de normen van de WHO wil houden, wordt Nederland daardoor dan een groot Zeeuws-Vlaanderen?

“Nee, het gaat om afwisseling in ­stedelijke gebieden, om diversiteit. Je kan best een aantal lawaaiige plekken hebben, maar zorg er ook voor dat iedereen op loopafstand plekken heeft met een hoge kwaliteit.

“Wat dat is? Dat verschilt per ­persoon en per moment. Soms heb je zin in levendigheid en zoek je een drukke plek op in de stad, soms wil je stilte, omdat je wilt nadenken of wegdromen. Dat soort ­plekken kunnen we in onze steden toevoegen. Het gaat dus niet zozeer om het reduceren van excessen, maar om produceren van die plekken van hoge ­kwaliteit.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden