Hard bewijs tegen oud-generaals

KAAPSTAD - Er zijn harde bewijzen voor de betrokkenheid van de Zuidafrikaanse ex-minister van defensie generaal Magnus Malan en tien andere gepensioneerde legerofficieren bij massamoorden in Kwazulu-Natal.

HENK HIRS

De elf werden donderdag gearresteerd en op borgtocht vrijgelaten op beschuldiging van betrokkenheid bij een nachtelijke overval op het huis van een ANC-activist in KwaMakutha in 1987 waarbij dertien mensen, merendeels vrouwen en kinderen, werden omgebracht.

Volgens het Zuidafrikaanse weekblad Mail and Guardian beschikt justitie over documenten die bewijzen dat er destijds een geheime sub-commissie binnen de Staats Veiligheids Raad bestond. Die sub-commissie, waarvan de nu beschuldigde officieren lid waren, regelde de opleiding en bewapening van een 200 man sterke gewapende eenheid voor Inkatha.

De acht maanden durende training vond in 1986/1987 plaats in Caprivi, een landstrook vlak bij de Angolese grens in Namibië dat toen nog onder Zuidafrikaanse controle viel. Korte tijd later begon de golf van geheimzinnige terreuraanvallen op ANC-leiders en andere tegenstanders van Inkatha. Het zijn ook vier leden van deze Caprivi-200 die nu, samen met hun directe contacten binnen de militaire geheime dienst, Inkatha en de politie van Kwazulu Natal, terecht staan voor de slachting in KwaMakutha.

Zowel Inkatha-leider Buthelezi als F. W. de Klerk, de leider van de Nationale Partij en huidige vice-president, en de betrokken generaals hebben altijd gezegd dat de Caprivi-200 bedoeld waren als lijfwacht om hoge Inkatha-functionarissen te beschermen tegen aanslagen van het ANC en haar gewapende vleugel Umkhonto Sizwe.

De hoofdofficier van justitie in Kwazulu-Natal Tim McNally, staat bekend als een uiterst voorzichtig man. Dat hij nu de arrestaties heeft bevolen, geldt als een aanwijzing dat de bewijzen hard zijn. Daarnaast lijkt de top van het ANC ervan overtuigd dat dit nodig is om de Commissie van de Waarheid die in december wordt ingesteld tanden te geven.

Het is duidelijk dat de meeste van deze officieren absoluut niet van plan waren om voor de commissie te getuigen en vrijwillig nieuwe informatie te geven, zo heet het. Alleen langs deze weg kun je hen en andere betrokkenen daar mogelijk toe dwingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden