Harbers: Voorlopig geen uitzetstop voor uitgeprocedeerde asielgezinnen

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid, eerder deze maand. Beeld EPA
Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid, eerder deze maand.Beeld EPA

Mogelijk komt er een soepeler kinderpardon, maar afgewezen gezinnen worden voorlopig gewoon nog uitgezet

Ivo Barends

Er komt voorlopig geen uitzetstop voor kinderen van afgewezen asielzoekers. De coalitiepartijen zijn verdeeld over dit thema, een oplossing is nog niet in zicht en staatssecretaris Mark Harbers (VVD) wil niet wachten met uitzettingen.

“Ik wil niet vooruitlopen op nieuw beleid”, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. De staatssecretaris voor asielzaken is bang dat een uitzetstop een ‘verkeerd signaal’ afgeeft ‘dat gezinnen met kinderen allemaal in Nederland kunnen blijven’.

Ommezwaai

De ChristenUnie en D66 willen wel een gedeeltelijke uitzetstop. Het stilleggen van uitzettingsprocedures is nodig, vinden zij, nu er in de coalitie discussie is over het kinderpardon. Doordat het CDA deze week een ommezwaai maakte en nu ook een ruimer kinderpardon bepleit, is er grote kans dat het asielbeleid op dit punt wordt versoepeld. Daarom moeten we kinderen die onder dit nieuwe pardon zouden vallen nu niet uitzetten, vinden ChristenUnie en D66.

Alleen duurt het nog maanden voor er in de Tweede Kamer een beslissing valt over een nieuw pardon. Eerst wacht het kabinet een onderzoek af van een commissie die de problemen rond het kinderpardon in kaart brengt. Pas half juni komt die commissie met aanbevelingen. Tot die tijd gelden de oude regels en gaan de uitzettingen in principe door.

“Er móet een tussenoplossing komen”, vindt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Ook het CDA kan zich vinden in een tijdelijke, gedeeltelijke uitzetstop voor de kinderen van wie evident is dat zij onder het beoogde soepeler pardon zouden vallen. Maar de VVD, de grootste coalitiefractie, ziet niets in een ruimer kinderpardon. Stoppen met terugsturen is voorsorteren op een soepeler beleid, vindt de fractie.

Eenvoudige vraag

De eerste poging van de ChristenUnie om binnen de coalitie een gedeeltelijke uitzetstop te regelen, mislukte dinsdag. Kamerleden van de vier coalitiepartijen spraken met staatssecretaris Harbers over een oplossing. De komende dagen gaat het coalitieoverleg verder.

Oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Denk hebben in november al eens gevraagd om een algehele uitzetstop voor kinderen die hier langer dan vijf jaar wonen. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver zei dinsdag dat het “een hele eenvoudige vraag is”, die de linkse partijen stellen. “Geen uitzettingen tot de Tweede Kamer zich heeft uitgesproken over het kinderpardon, dat is het minste.”

Intussen voert de linkse oppositie de druk op CDA, D66 en ChristenUnie op. De oppositie wil deze week nog een Kamerdebat over het kinderpardon en kondigde een motie over een uitzetstop aan. Dan moeten de drie regeringspartijen die voor een ruimer kinderpardon zijn hom of kuit geven: stemmen ze mee met een motie van de oppositie? Dat zou de verdeeldheid binnen de coalitie pijnlijk duidelijk maken.

PvdA-leider Asscher ziet door de discussies over het kinderpardon, en recent ook over het klimaatakkoord, barsten in de coalitie ontstaan. Hij wil dat premier Rutte – die deze week werkbezoeken aan Caribisch Nederland en Zwitserland brengt – in de Kamer uitleg komt geven over de strubbelingen in zijn ‘kibbel-kabinet’.

Lees ook:

CDA verandert van mening over kinderpardon: ‘De situatie is onhoudbaar’

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg spreekt over ‘een veranderd inzicht’. De regeringspartij wilde nooit verder gaan dan een sober kinderpardon, met strenge voorwaarden voor asielzoekers.

CDA-prominenten misten compassie bij Kamerfractie

Ook het CDA is nu voor versoepeling van het kinderpardon. De fractie staat onder forse druk van prominente leden.

De wetenschap was duidelijk: kinderen lopen schade op als procedure lang duurt

Minderjarige asielzoekers die na jaren procederen alsnog worden uitgezet lopen meer schade op dan Nederland in de wettelijke bescherming van zijn eigen kinderen aanvaardbaar acht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden