Harbers: Het is volkomen logisch dat generaal-pardonners moeten betalen voor verblijfsvergunning

2018-03-30 10:14:13 NAARDEN - Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, woont op Goede Vrijdag de uitvoering van de Matthaus Passion bij in de Grote Kerk in Naarden. ANP REMKO DE WAAL Beeld ANP
2018-03-30 10:14:13 NAARDEN - Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, woont op Goede Vrijdag de uitvoering van de Matthaus Passion bij in de Grote Kerk in Naarden. ANP REMKO DE WAALBeeld ANP

Staatssecretaris Mark Harbers (justitie en veiligheid) vindt het volkomen logisch dat generaal-pardonners vanaf dit jaar moeten betalen voor het verlengen van hun tijdelijke verblijfsvergunning, zei hij vandaag in de Tweede Kamer.

Noor de Kort

“De groep is bij wijze van uitzondering in 2013 vrijgesteld, maar de dienst is nooit gratis geweest”, aldus Harbers vandaag in de Tweede Kamer.

Waar de generaal-pardonners hun tijdelijke verblijfsvergunning in 2008 en 2013 gratis voor vijf jaar konden verlengen, kost de verlenging hen dit jaar 355 euro per persoon. Trouw berichtte zaterdag dat de groep hierdoor in financiële problemen dreigt te komen. Naar aanleiding van dat bericht vroeg GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik de staatssecretaris waarom de groep nu wel honderden euro’s moet neerleggen. “Dat kost het voor alle migranten”, reageerde Harbers.

De staatssecretaris vindt het niet meer nodig om pardonners financieel tegemoet te komen. Zij hebben volgens Harbers genoeg tijd gehad om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, die eenmalig 161 euro kost.

Voor die verblijfsvergunning gelden wel speciale inburgeringsvoorwaarden voor. Harbers: “Het lijkt mij niet meer dan normaal dat zij nu, na tien jaar, voldoen aan die voorwaarden.”

Lees ook: Verblijfsvergunning is financiële strop voor ontvangers van generaal pardon

Een verblijfsvergunning laten verlengen was voor generaal-pardonners altijd gratis, maar kost nu honderden euro’s per persoon. Vluchtelingenwerk voorziet schrijnende situaties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden