'Harare zonder Russen'

ROME, GENEVE (ANP) - De Russisch-Orthodoxe kerk stuurt slechts één priester en twee leken naar de aanstaande assemblee van de Wereldraad van kerken in Harare.

Dat zou inhouden dat onder anderen metropoliet Kyrill, lid van het dagelijks bestuur van de Wereldraad, in december niet naar Zimbabwe zal afreizen.

Dat hebben de leiders van de drie Samen-op-weg-kerken gisteren in Rome vernomen van kardinaal Edward Cassidy, hoofd van de pauselijke raad ter bevordering van de eenheid van de christenen. Een woordvoerster van de Wereldraad zei desgevraagd dat er nog geen definitief besluit over de Russisch-orthodoxe delegatie is genomen.

De Russisch-Orthodoxe kerk heeft, net als andere orthodoxe kerken uit Oost-Europa, grote moeite met standpunten van protestantse en anglicaanse lidkerken van de Wereldraad over onder meer homoseksualiteit en de vrouw in het ambt.

In Harare staat homoseksualiteit niet op de agenda, maar komt wel aan de orde op de zogenaamde Padare, een soort markt waarin kerken en kerkelijke groepen informatie geven over uiteenlopende onderwerpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden