Harald en Sonja, koninklijk paar zonder poespas

Koning Harald V en koningin Sonja van Noorwegen brengen dezer dagen een staatsbezoek aan Nederland. Bezoeken aan het Amsterdamse Scheepvaartmuseum, het Stedelijk Museum en het Haagse Mauritshuis tonen waar de belangstelling ligt van het Noorse koninklijk paar. Harald V (59) is gek op zeilen en alles wat met scheepvaart te maken heeft en Sonja (58) houdt vooral van kunst en cultuur.

Het staatsbezoek, dat tot woensdag duurt, is een antwoord op het staatsbezoek dat koningin Beatrix en prins Claus in mei 1986 brachten aan Olav, de vader van Harald. Harald is de derde Noorse koning en zit pas sinds de dood van zijn vader in januari 1991 op de Noorse troon. Bescheidenheid, beslist niet teveel opvallen, gewoon boodschappen doen en naar de film net als ieder ander mens zijn sleutelwoorden voor het Noorse koninklijk paar, dat op 29 augustus 1968 in de echt trad. Een bijzonder huwelijk was het, in de Dom van Oslo. Ruim negen jaar verkering en verhitte discussie in regerings- en parlementaire kringen waren noodzakelijk voordat prins Harald met zijn niet-adellijke studievriendin Sonja Haraldsen mocht huwen.

Harald was de eerste in Noorwegen geboren prins sinds 537 jaar. Hij kwam in 1937 ter wereld op het niet ver van Oslo gelegen landgoed Skaugum, waar hij nog steeds woont. Noorwegen vormde tot 1905 een unie met buurland Zweden, tot ongenoegen van veel Noren, die vonden dat de Zweden te veel de boventoon voerden. Een koning moest gevonden worden voor het Noorse volk. Prins Karel, tweede zoon van de Deense koning, werd gevraagd of hij de Noorse troon wilde bestijgen. Karel stemde in, nadat de Noorse bevolking in meerderheid voor zijn aanstelling had besloten en ging koning Haakon VII heten. Hij was de grootvader van Harald, die zijn eigen zoon (22) ook Haakon heeft genoemd.

Het Noorse koningspaar heeft heel wat te stellen met de twee kinderen, die worden achtervolgd door de internationale roddelpers. Vooral dochter Martha-Louise (24) haalt met enige regelmaat de internationale publiciteit. Een Britse vrouw wilde in 1994 in de scheidingszaak met haar echtgenoot Martha-Louise laten verhoren door het Britse Hooggerechtshof. Haar man had als springruiter in Nederland een liefdesaffaire gehad met Martha-Louise, reden genoeg om de scheiding tot stand te brengen. Maar op last van de Noorse koning mocht de prinses niet gehoord worden voor het Britse hof. De koningsdochter staat in Noorwegen immers boven de wet.

Diezelfde Martha-Louise zou in Nijmegen een affaire hebben gehad met een nachtportier, toen zij in Nederland fysiotherapie studeerde. Deze zaken hebben de populariteit van het koninklijk paar in Noorwegen niet aangetast. De eigenzinnige Noren die in 1994 in een referendum tegen toetreding tot de Europese Unie stemden, zijn gesteld op Harald en Sonja, een koninklijk paar dat zich zonder veel poespas gewoon in de straten van Oslo kan bewegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden