Happy Christmas of Happy Winterval?

Als de DDR nog bestond, zou het daar nu 2011 uZ zijn. Unserer Zeit-rechnung, afgekort als uZ en vor unserer Zeitrechnung (vuZ) waren er de verplichte surrogaten voor de tijdsaanduidingen n. Chr. en v. Chr.

Even leek de BBC deze week de voormalige heilstaat achterna te gaan. De afkortingen AD (Anno Domini, in het jaar onzes Heren) en BC (Before Christ) zou ze offeren op het altaar van de politieke correctheid en vervangen door CE (Common Era, zeg maar: gangbare jaartelling) en BCE (Before CE).

Onder anderen de burgemeester van Londen steigerde. AD (absolute drivel, puur gezever) en antidemocratisch noemde Boris Johnson de 'verordening' van de staatsomroep. En moslims baalden ervan 'dat de gevestigde machten uitmaken wat ons dwarszit'.

De BBC probeerde de gemoederen te bedaren: voor BC en AD, nog steeds de standaard bij jaartallen, liet ze alleen maar, desgewenst, een alternatief toe. En straks ongetwijfeld ook voor Happy Christmas!, hier en daar al vervangen door Happy Winterval! (een vlechtwoord uit winter en interval).

In Nederland worstelt ook de Vrije Universiteit met de tijdgeest, die religieus en cultureel erfgoed liefst opgedoekt ziet. In die strijd is onlangs de VU-pastor gesneuveld. Als opvolger fungeert een jaarlijkse VUsionair, door bestuursvoorzitter Smit gedefinieerd als 'een ruimdenkend iemand die reflectie aanjaagt rond maatschappelijke thema's'. Martin Simek dus, want hij bijt het spits af. Een verklaarbare stap op de weg van Vusie naar Fusie -- in 2020 CE?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden