Happn nog niet echt happening onder Nederlandse internetdaters

Foto van een onbekende valentijnsapp. Happn ziet er anders uit. Beeld anp
Foto van een onbekende valentijnsapp. Happn ziet er anders uit.Beeld anp

De nieuwe datingapp Happn schijnt stormenderhand Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland te veroveren. Happn borduurt voort op de trend die ooit met Tinder startte, maar kiest de mogelijke slapies alleen uit gebruikers die zich binnen een cirkel van 250 meter van je telefoon bevinden.

In theorie is de app dus een ideaal middel om het hart te veroveren van die woest aantrekkelijke medeforens die elke ochtend in dezelfde tram stapt of een mooi voorbehoedsmiddel tegen een blauwtje in de kroeg lopen. Een leuk concept, maar werkt het? Uw verslaggevers Jeannine Julen en Floris van Bodegraven besloten de nieuwe app maar eens een paar dagen uit te proberen.

19 augustus - 16.02 uur
De app installeert zich razendsnel en neemt een stuk minder schijfruimte in beslag dan de huidige marktleider Tinder. Dat begint goed. Helaas lijkt de app op Jeannine's telefoon minder goed aan te slaan. Als ook Floris de app geïnstalleerd heeft, blijken de beide telefoons elkaar niet te kunnen vinden, terwijl ze toch naast elkaar liggen. Ook neemt de app doodleuk de profielfoto van Floris over, waar hij gezellig met zijn vriendin op staat. "It's not Happn'ing", grapt Floris. Misschien dat dat op weg naar huis verandert.

18.14 uur
Op de telefoon van Jeannine opent de app maar niet. Dommelend in de trein zakken de verwachtingen. Bij Floris is de 'jacht' succesvoller. Na vier keer opnieuw opstarten lijkt de app het te doen. De GPS-indicator knippert er lustig op los. Nog voor hij de trein in is gestapt, heeft zijn telefoon al iemand opgepikt. Ene Alessandra, wiens signaal bij de Sarphatistraat werd opgepikt, waarschijnlijk in of vanuit de tram. Hop, like'je dan maar, omwille van de journalistiek. Happn denkt daar anders over en weigert pertinent het like'je te registreren.

Bij het naar huis fietsen is het wéér raak. Floris' telefoon pikt het signaal van Goedele op, ter hoogte van het Janskerkhof. Tegelijkertijd wordt ook Floortje gespot. Allebei een like'je maar weer. Er wordt niet teruggeliket, maar Floris krijgt wel de mogelijkheid om ze een 'charm' te sturen om te laten zien dat hij geïnteresseerd is. Dat kost dan wel een 'credit', die gekocht of verdiend moet worden. Tja. De supermarkt blijkt geen Happn-gebruikers op te leveren.

22.39 uur
Thuis aangekomen kijkt hij nog even op zijn smartphone. Duidelijk is dat dankzij Happn de batterij een stuk sneller leeg is dan eerst. Een melding: Alessandra heeft teruggeliket en begint een eerste stap naar een gesprek, alleen bleek dat een uur geleden te zijn. Een 'Hi!' levert geen reactie meer op. Jammer, vissen naar gebruikerservaringen lukt niet meer.

Ook bij Jeannine is de oogst na een rit forensen nog wat magertjes. Thuis aangekomen dwingt haar nieuwschierigheid haar toch een blik te werpen op de misschien-kom-je-hier-wel-de-liefde-van-je-leven-tegen app. Slechts drie mannen hebben zich aangemeld.

20 augustus - 09.10 uur
's Ochtends blijkt er weinig te zijn veranderd "Heb jij nog iemand?", klinkt het op de internetredactie. "Nee! Niemand praat tegen me!" , is het antwoord, dus wordt de app maar even uitgezet. Wederom slaat de nieuwsgierigheid bij beide verslaggevers pas laat op de avond weer toe. Jeannine blijkt het pad van Matthieu, Gijs en Nathan te hebben gekruist. De telefoon van collega Floris voegt zich in het rijtje. Ze besluit Matthieu maar leuk te vinden. Er gebeurt weinig. Op de telefoon van Floris blijkt pijnlijk hoe weinig vrouwelijke gebruikers zich er op zijn huis-werk route bevinden. Eén nieuwe kandidaat, die blijkbaar niet geïnteresseerd is in een digitale babbel.

21 augustus
Jeannine's Matthieu, 26 en volgens de app door Amsterdam struinend, schijnt wel interesse te hebben, maar Happn verzuimde dat te melden. Met een vrolijk "Hey!" probeert Jeannine contact te leggen. Geen reactie. Na een paar uur nog steeds niet, dus collega Floris wordt gecharterd om het gekneusde ego van Jeannine op te lappen. Een like, na een instructie over hoe te reageren. Maar de traagheid van de app gooit roet in het eten. Wel heeft Jeannine inmiddels meer mannelijke gebruikers opgespoord dan Floris' telefoon vrouwelijke.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Enkele nieuwsberichten later blijft het op Happn nog steeds stil, dus hebben beide verslaggevers inmiddels ook Tinder er weer bij gepakt. Daar hebben ze binnen no-time een match én een gesprek.

Overigens heeft Happn in Nederland nog maar zo'n tweeduizend gebruikers, meldt Marie Cosnard van Happn. De app is overigens officieel ook nog niet uit in Nederland, wat het lage aantal 'ontmoetingen' kan verklaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden