Hap slik: dik

Sneu hè, voor McDonald's. Hét voorbeeld van the American way of life vertoont, voor het eerst in 55 jaar, geen groei maar krimp. Geen opening van de honderdduizendste vestiging, maar sluiting van 719 filialen over de hele wereld. Hoe zou dat komen?

De vette hap is uit, meldde Trouw afgelopen maandag. Vandaar.

Toch valt het met die vettigheid wel mee. De website van McDonald's geeft een keurig lijstje met informatie over voedingswaarden en allergene stoffen. Een hamburger van 103 gram bevat, volgens opgave van McDonald's, 260 kilocalorieën energie, een onderzoek van de Consumentenbond uit 1998 bevestigt dat.

,,Twintig procent vet'', meldt een woordvoerder telefonisch trots. ,,Dan valt het in de categorie 'mager rundergehakt'.'' Navraag bij de Keuringsdienst van Waren onthult een vergissing: mager gehakt bevat maximaal zeven procent vet; de burger van McDonald's valt in de categorie 'rundergehakt'.

Het probleem zit hem eerder in de bijzaken. De friet bijvoorbeeld. Daar zitten 498 kilocalorieën in een grote portie van 160 gram. Veel voor friet? Nee, dat niet; de Voedingwijzer, een boekje met voedingwaarden, geeft net zoiets op. Het is niet de vetheid van de patatten, maar de hoeveelheid. Een grote friet heeft evenveel energie als negen bruine boterhammen, zonder beleg. Mét de burger komen daar nog eens vier boterhammen bij. Een Macmenu dan komt al gauw op dertien boterhammen.

Ga er maar aanstaan. Dat zijn hoeveelheden die ouderwetse bootwerkers per dag verorberden; onze jeugd eet dat tussen de middagboterham en het avondeten door. Wie daarbij nog een halve liter cola, milkshake of warme chocolademelk drinkt, krijgt er nog eens vier tot zes boterhammen bij.

Porties in fast food, ontdekte een stel onderzoekers in de Verenigde Staten, zijn de laatste twintig jaar veel groter geworden. Hamburgers hebben er gemiddeld 97 kilocalorieën bij gekregen, frisdranken bijna vijftig (ondanks de light-rage) en friet ruim zeventig kilocalorieën. Dat is geen kattenpis. Een scholier in 1980 kon dus veel vaker tussendoor eten en toch even dik worden als die van 2003.

Meer eten, van relatief hoge kwaliteit, en toch gaat het slecht? Dat is vreemd. Misschien dat een bezoekje meer licht op de zaak kan werpen, en een al langer aanwezige culinaire nieuwsgierigheid kan bevredigen: we gaan de MacKroket proeven, McDonald's variant op het Nederlandse culinair erfgoed. Voor euro1,35 reikt de bleke jongeman achter de balie een broodje-in-papier over. Het papier wijkt ritselend en onthult... een broodje hamburger. Foutje? Nee, bij nadere beschouwing blijkt de hamburger een kroket-korst te hebben, of omgekeerd: de kroket heeft een hamburgervorm. Een hamket of kroburger, zogezegd. De korst is goed, de vulling smaakt vooral naar bouillonpoeder. Het broodjes is week en vreemd; als de bouillonsmaak verdwijnt blijft, ontzetting! de smaak van suiker over. Het broodje is zoet.

Buiten, op het marktplein, trekt een Döner Kebab-bar de aandacht, naast een Vietnamese- loempiaverkoper, en gaan de gedachten uit naar de sushi-bar in het station van Utrecht. Misschien is het vet niet uit, maar de American way of life.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden