Hans Wiegel trots op biercarrière

Hans Wiegel.Beeld ANP

De terugkeer van kleine familiebrouwerijtjes toont aan dat de Nederlandse biercultuur weer in opkomst is, zegt Hans Wiegel. Zondag krijgt de VVD-coryfee in het Limburgse Gulpen de Gouden Hopbel uitgereikt. In de ogen van de oud-vicepremier, die eind van de maand na 28 jaar stopt als voorzitter van branchevereniging Nederlandse Brouwers, een kroon op 'de mooiste baan die ik ooit heb gehad'.

'Brouwers zijn altijd vrolijk en opgewekt. Het was echt een genot om naar de vergaderingen toe te gaan', zegt Wiegel. Terugkijkend op 28 jaar biergeschiedenis wijst hij erop dat in de sector een enorme schaalvergroting heeft plaatsgevonden. 'Vroeger had bijna elk dorp in Brabant en Limburg een eigen brouwerij. Toen ik net begon zat ik nog met een pater uit een trappistenklooster aan de tafel. Later zijn die brouwerijen allemaal opgenomen in grote internationale concerns.'

Pilsmakers als Heineken, Bavaria en Inbev veroverden de wereldmarkt, maar in Nederland zelf liep de gemiddelde bierconsumptie per hoofd van de bevolking de laatste 2 decennia iets terug (van 90 naar zo'n 70 liter per jaar). Door de economische crisis hebben cafébazen en horeca-ondernemers momenteel zelfs moeite om het hoofd boven water te houden.

Accijnzen
Daarom is Wiegel er ook zo trots op dat kleine brouwerijen en speciaal bier nu toch de kans krijgen voor een comeback. 'Ondanks protest van ambtenaren op het ministerie van Financiën, hebben we de politiek in Den Haag kunnen overtuigen om de accijnzen op bier van de allerkleinste brouwerijen lager te houden", stelt de ervaren lobbyist. 'Ik heb Jan Kees de Jager bijvoorbeeld een keer uitgenodigd op een brouwerij, zodat hij kon zien wat voor goed ondernemerschap daar bedreven wordt."

Volgens Wiegel gaan bier en politiek goed samen. 'Journalisten weten dat er in Den Haag heel wat afgedronken kan worden.' Zijn eerste biertje nuttigde de oud-staatsman zelf op zijn 16e in een Larens café. 'En dan gingen we aan het einde van de avond met de armen om elkaar heen weer naar huis', herinnert Wiegel zich met een glimlach.

Ook zijn voorgangers als voorzitter van Nederlandse Brouwers (toen nog CBK geheten) waren actief in het landsbestuur. Dat Wiegels opvolger dat ook zal zijn, ligt dus voor de hand, maar daarover kan hij zelf niets zeggen. Ook een politieke oproep doen, of een advies geven aan zijn opvolger weigert Wiegel. 'Lobbyen gaat het beste als je persoonlijk met een minister om de tafel gaat zitten', aldus de bierliefhebber.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden