Hans Vrakking: Boevenjager en kritisch op collega's

Amsterdamse hoofdofficier van justitie Hans Vrakking. 1941-2018.Beeld ANP

Oud-hoofdaanklager Hans Vrakking was allereerst een crimefighter. Als het moest achter de rug van de baas om. Hij is afgelopen woensdag op 76-jarige leeftijd overleden.

"Zeg Hans, weet je dat wij een coke-lijn runnen?" De Amsterdamse hoofdcommissaris Eric Nordholt wond er geen doekjes om toen hij eind 1993 binnenliep bij zijn tegenhanger van het Openbaar Ministerie, hoofdofficier Hans Vrakking. 

Onorthodoxe methoden

De Amsterdammers waren destijds bijgepraat door Ernst Hirsch Ballin. De minister van justitie maakte zich ernstig zorgen over het zogenoemde Interregionaal Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht, kortweg IRT. Dat probeerde te infiltreren in netwerken van cocaïnehandelaars met wel erg onorthodoxe methoden. Agenten lieten grote partijen drugs vanuit Zuid-Amerika ongehinderd passeren, om zo het vertrouwen te winnen van criminelen.

Het was uit de hand gelopen, vond Hirsch Ballin. Hij gaf Nordholt, Vrakking en andere Amsterdamse bestuurders de opdracht een plan op te stellen voor een IRT-nieuwe-stijl.

Nordholt bepleitte bij Vrakking een steviger aanpak. "Ik wil geen koppen in de krant met: justitie en politie runnen coke-lijn." Dat alternatieve plan hebben Vrakking en zijn companen nooit ingediend. Hirsch Ballin was nog maar net terug in Den Haag of het IRT-team werd vanuit Amsterdam eigenhandig opgeheven. Het begin van een langlopende affaire, die drie jaar daarna zou worden afgerond met een parlementaire enquête.

Iedereen kreeg er van langs in dat eindrapport. Niet alleen Hirsch Ballin, die de Amsterdammers ongestraft had laten rebelleren. Ook Vrakking, die volgens de parlementariërs dan wel verantwoordelijk was voor de werkwijze van het team, maar die slecht op de hoogte was van de (onorthodoxe) aanpak.

Crimefighter

Het illustreerde wel de eigenwijsheid in Amsterdam en van Vrakking. Tot 1992 was de geboren Bussummer rechter en hij klom op tot vicevoorzitter van de Amsterdamse rechtbank, een functie waarin men de mond dicht hoort te houden tegenover journalisten. In zijn nieuwe functie als hoofdofficier was het andere koek. Vrakking trad meer in de openbaarheid en kreeg een reputatie als 'crimefighter'.

Zijn grootste scalp was drugshandelaar Johan V., beter bekend als De Hakkelaar. Die ging in 1998 voor ruim vijf jaar de cel in, maar eerst plukten Vrakking en consorten hem voor een miljoen gulden. Samen met Fred Teeven sloot Vrakking een deal met drugsbaron Cees H.: geld in ruil voor cruciale informatie. Die affaire zou Teeven later de kop kosten als staatssecretaris, maar Vrakking zou de deal altijd blijven verdedigen.

Eind 1999 liet Vrakking via de pers weten dat de landelijke leiding, het college van procureurs-generaal, naar zijn mening nogal overbemenst was. Een enkele PG was volgens hem meer dan genoeg.

"Er zijn oude vossen die je hun streken nauwelijks meer afleert", verzuchtte Joan de Wijkerslooth, op dat moment voorzitter van het college. Hij voegde eraan toe: "Hans Vrakking heeft bij het OM ook niet het eeuwige leven".

Die voorspelling kwam vrij snel uit, want in 2001 vertrok Vrakking als hoofdofficier. Daarna was hij, tot voor kort voor zijn dood, werkzaam op een advocatenkantoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden