'Hans van der Kroef' gezien door de ogen van ...

'Hans van der Kroef' gezien door de ogen van Martin van Amerongen e.a. uitg. De Arbeiderspers, 63 blz. geb. - f 49,90

Zo werd ZKH Prins Bernhard verzocht om commentaar bij het werk 'Out of Africa', waarop een neushoorn te zien is, staande naast een kinderwagen (de prins noemt die een 'wieg'), bij een bushalte in een glooiend, niet al te dor landschap. Hij zag er, vanzelfsprekend, iets in dat met natuurbescherming te maken heeft.

Iedere deelnemer kreeg een ander werk onder ogen. Lang niet iedereen ging ook echt diep op de voorstelling in, er zijn er nogal veel die het bij een simpel praatje houden.

Toon Hermans meent zelfs dat het maar beter is aan een gevoelsmatige indruk geen woorden te verbinden. Henk Hofland daarentegen interpreteert flink door en beschouwt het schilderij 'Lichtreis' waarop een koetsier, een koets, een vuurtoren, een flesje limonade met een rietje, en een zweep te zien zijn, als een ontraadselbaar geheim.

De beste reacties komen van Gerrit Komrij, die een mooi gedicht maakt, dat een indruk geeft van hoe hij over kunst denkt:

Wel suggereren al zijn acts

gevaar,

Maar niets is toeval. Alles is vertrouwd.

Hij is een respectabel handelaar

In smokkelwaar en wind en klatergoud.

Ook de teksten van Cees Nooteboom en Henk Romijn Meijer vertegenwoordigen een intrigerende en persoonlijke blik op het werk. De laatste geeft aan de voorgestelde figuur het woord. Van Th. A. Sontrop is er een lang, en zeer geslaagd gedicht, het eerste na jaren zwijgen geloof ik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden