ColumnHenk Hoijtink

Hans van Breukelen zei niets anders dan wat Ronald Koeman nu zegt

Voor de geschiedschrijving van ons voetbal wil ik toch even wat dingen op een rij zetten, nu het EK dichtbij is, nu Ajax en PSV de weg naar de tweede ronde in Europa zijn ingeslagen – nu, kortom, de crisis voorbij is.

Apostelen van de doodverklaarde Hollandse School veren lachend op. Zeiden zij niet dat voetbal een kwestie is van golfbewegingen, dat we dicht bij onszelf moesten blijven en dat het dan weer goed zou komen? Et voilà!

Nee, ik moet preciezer zijn: ze zeiden vooral net iets anders. Ze zeiden dat de pleitbezorgers van verandering ons voetbal wilden verraden, verloochenen, dat ze het van al het onze – de School, de opleiding – wilden ontdoen.

Meer trainen

Bondscoach Ronald Koeman werd deze week gevraagd naar de oorzaken van de opbloei van het Nederlandse voetbal. Allereerst talent, zei hij. Natuurlijk, alles begint bij talent. Maar óók meer trainen, zei Koeman. Spelers ervaren in het buitenland het belang daarvan. “We hebben geleerd dat daarin meer kan, meer moet”, zei Koeman.

Dat was niets verrassends, niets bijzonders. Maar voor de geschiedschrijving is het goed om dit uit zijn mond vast te leggen.

Ik herinner er graag aan wat Hans van Breukelen zei, verguisd en weggehoond technisch directeur in de crisistijd. Hij zei dat we ons goede moesten behouden, maar dat we (nu toch eindelijk) ook naar anderen moesten kijken, hoe die trainden, hoe die tot hun hogere intensiteit reikten.

Winnaarsmentaliteit

De KNVB schreef een rapport, ‘Winnaars van morgen’, ook weldra bekritiseerd. Ik noteer hier het eerste ‘speerpunt’, in rapporttaal: vasthouden aan de eigen voetbalcultuur, met meer focus op winnaarsmentaliteit. (Wie dat een vies of vaag woord vindt, kan er fysieke ontwikkeling of weerstand voor invullen, andere trefwoorden in het werkstuk.)

Nu naar Ajax, dat zo gegroeide Ajax, een uitgelezen voorbeeld. Het elftal bestaat voornamelijk uit gekochte spelers. De opleiding? Werden de grootste talenten, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong, bewust opgeleid – De Ligt de atypische Ajacied en De Jong, die pas op z’n achttiende door Ajax werd gehaald en nog eens anderhalf jaar later in de eredivisie debuteerde?

Ajax kocht begin 2018 de Argentijn Tagliafico, de intensiteit in persoon. Dat was een stijlbreuk: het zo lang argeloze Ajax ging zich wapenen. Dit seizoen kwamen er een Argentijn en een Mexicaan bij. Prima beleid, maar plak er alsjeblieft niets romantisch op. Met Cruijff, het ‘onze’ of een primaat van de jeugdopleiding heeft het niets van doen.

Counter

O, ons voetbal is al zoveel anders. Eerder diep, niet meer breed, op z’n kortst samengevat. Te zien is al dat Ajax en PSV in de jeugd meer op kracht trainen. Voorheen moesten we domineren, dat was het ‘onze’, of dat nog kon of niet. Nu is de counter, al veel langer geperfectioneerd in de top, geen vies woord meer. Louis van Gaal begon ermee, vóór en op het WK 2014, en Ronald Koeman zegt zonder gêne dat Oranje erop kan en vaak genoeg wil loeren.

Wie zegt dat we bij onszelf zijn gebleven en dat een golf ons er weer bovenop heeft gebracht, bezondigt zich aan fakenieuws.

Ik vroeg Ronald Koeman of ‘Winnaars van morgen’ de basis van de omslag is geweest. Hij omzeilde dat, en dat begreep ik. Hij, de stoere roerganger, wil zo niet vereenzelvigd worden met Van Breukelen, de softe prediker.

Maar om de geschiedenis én hem recht te doen leg ik graag vast dat Hans van Breukelen niets anders zei dan wat nu de bondscoach zegt. Dat was ook toen niets verrassends, nee, niets bijzonders. Het was wat moest gebeuren, en nu dan toch gebeurt.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden