Hans Spekman stapt niet zelf op, wel als 'de leden dat willen'

Hans Spekman komt aan bij Nieuwspoort, een dag na de verkiezingsnederlaag. Beeld ANP

Wat nu bij de PvdA, na de historische verkiezingsnederlaag van gisteren? Moeten kopstukken het veld ruimen? Voorzitter Hans Spekman komt dan mogelijk als eerste in beeld. De partijvoorzitter wil zelf niet weg, maar als de leden dat van hem verlangen, dan is hij daar ‘altijd toe bereid’, zo zei hij vanmorgen.

Zaterdag houdt de PvdA een ledenraad waar de enorme verkiezingsnederlaag besproken gaat worden. Spekman stapt niet zelf op, zoals ‘hij altijd heeft gezegd’. “Deze uitslag is wel buitengewoon pijnlijk, maar we zullen weer opstaan.” Spekman organiseerde eind vorig jaar een lijsttrekkersverkiezing, waarna Diederik Samsom als fractievoorzitter werd vervangen door Lodewijk Asscher.

Er wordt zaterdag in ieder geval gestemd over het functioneren van Spekman. De PvdA-fractievoorzitter in Enschede heeft daarvoor een motie ingediend. Daar kwamen in de loop van de middag genoeg steunbetuigingen op, waardoor er zaterdag over moet worden beslist.

“Een dergelijke pijnlijke uitslag vraagt om reflectie”, aldus Laurens van der Velde. “Hoe zorgen we weer dat onze sociaaldemocratische idealen leiden tot een betere wereld? Daar hoort ook de vraag bij hoe en met wie we dat doen.''

Het was gisteren niet 'heel vrolijk' bij de Partij van de Arbeid, nadat duidelijk werd dat ze slechts negen zetels hadden behaald. Probleem was dat het wantrouwen van de kiezer over de regeringsperiode niet kon worden weggenomen, aldus Spekman. Het leidde tot een weggevaagde partij, bijvoorbeeld in de grote steden Rotterdam en Den Haag, waar de partij zelfs kleiner werd dan Denk, dat voor de eerste keer meedeed.

De PvdA lijkt daarom veroordeeld tot een rol in de oppositiebanken. Lodewijk Asscher, die er zelf niet aan denkt om op te stappen, herhaalde de woorden die hij gisteravond ook al zei: “Een plek in de oppositie ligt voor de hand.”

Asscher zelf benoemde nogmaals het teleurgestelde niveau dat de partijleden gisteravond hadden. “Het was een ongekende dreun van de kiezers. Iedereen was gisteren dizzy van de klap.” De fractievoorzitter ziet het liefst alle leden van de partijtop aan boord blijven. “Ik denk dat we iedereen nodig hebben. De komende weken moeten we hier met de kiezers over praten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden