Achter de schermen

Hans Marijnissen dook de provincie in en vertelt waarom u woensdag moet gaan stemmen

Hans Marijnissen. Beeld Bram Petraeus
Hans Marijnissen.Beeld Bram Petraeus

Verslaggever Hans Marijnissen bezocht in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen alle provincies om te zien welke onderwerpen daar leven. Hij vertelt wat hij allemaal tegenkwam en waarom we woensdag naar de stembus moeten.

Gabriella Codonesu

Waarom heb je besloten deze serie te maken?

“De Provinciale Statenverkiezingen zijn erg regionaal: in elke provincie is een enorm verschil tussen de steden en het buitengebied. Zelfs in één provincie heb je dus eigenlijk geen overkoepelende thema’s. Dat maakt het ingewikkeld. Wat moet je dan als landelijke krant zonder breed correspondentennetwerk met zo’n verkiezingen? Ik heb ervoor gekozen om niet zozeer op politieke punten te gaan zitten, maar om in twaalf afleveringen te laten zien op wat voor punten burgers met de provincie te maken krijgen. Als je de hele serie leest, krijg je inzicht in waar de provincie nou eigenlijk voor staat.”

Twaalf provincies in zo’n korte tijd bezoeken klinkt als best veel werk voor één journalist.

“Het artikel zelf heb je in een middag getikt, maar er zit veel voorwerk in. Ik denk dat ik toch wel drie dagen per verhaal bezig ben. Ik ben heel veel aan het googelen, lees regionale kranten en kijk op de sites van de provincies wat daar te vinden is. Twee dagen gebruik ik puur voor de productie: een onderwerp zoeken, de juiste mensen erbij vinden en ook nog goede cijfers. Alles bij elkaar is dat veel werk.”

Heeft de keuze om alle provincies af te gaan toevallig iets te maken met de kritiek dat landelijke kranten vaak erg op de Randstad zijn gericht?

“Er is bij kranten toch de neiging om heel veel vanaf de redactie te doen. Terwijl ik echt vind dat we naar buiten moeten. Anders doe je een deel van Nederland tekort en krijg je een heel eenzijdige kijk op wat Nederland is.

“Van de week was ik nog in Bierum. Dat is 2,5 uur rijden vanuit Amsterdam, maar ik wilde er per se heen om te proeven wat daar speelt. En het leuke is: als je een uur of twee het land in bent, dan neem je weer onderwerpen mee die je anders niet zou hebben gezien. Dat is jammer aan opereren vanuit Amsterdam. Heel veel onderwerpen zie je gewoon niet. En als je op andere plekken bent, hoor je en zie je ze wel.”

Zijn er bepaalde thema’s die in deze krant extra aandacht krijgen?

“Trouw heeft wel een groene uitstraling. Op die deelredactie heb ik zelf zes jaar gewerkt dus ik heb daar wel oog voor. Ik kijk heel erg naar thema’s op het gebied van natuur, duurzaamheid en ruimtelijke ordening, maar ook sociale thema’s. Dat is ook meteen de belangrijkste taak van de provincie, dus die thema’s kom je ook makkelijk tegen als je over provincies schrijft.”

De Provinciale Statenverkiezingen zijn niet de meest populaire verkiezingen, de opkomstcijfers blijven ver achter bij die van de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe probeer je deze verkiezingen interessant te maken voor de lezer?

“Ik laat veel mensen aan het woord en probeer laagdrempelig te laten zien wat de provincie nou eigenlijk doet. Want volgens mij is dat een reden waarom veel mensen niet naar de stembus gaan: ze weten niet wat de provincie voor hen betekent. Met deze serie wilde ik laten zien wat de waarde is van de provincie en waarom je wel naar de stembus moet gaan.”

En waarom moet iedereen dan naar de stembus woensdag?

“Een professionele en actieve provincie – en dan heb ik het niet over politieke kleur – kan het verschil maken in een regio. Kijk bijvoorbeeld naar de provincie Groningen. In het noordoosten heeft de provincie een manier gevonden om vijf problemen – de stijgende zeespiegel, de dalende bodem door de gaswinning, de verslechterde natuur, de landbouw die het moeilijk heeft en de krimp – in één keer op te lossen door een dijk aan te leggen.

“Dat zit zo: achter de Waddendijk komt een tweede dijk op het land. Het gebied ertussen stroomt vol met water uit de Eems. Het slib uit die rivier komt terecht op het land waardoor het land wordt verhoogd. En op dat slib gaan ze landbouwen. Dan wordt het gebied ook weer aantrekkelijker voor bewoners. Groningen laat zo zien hoe kwalitatief goed een provincie kan werken. Op het gebied van ruimtelijke ordening, natuur, landschap maar ook infrastructuur en economie kan een provincie veel betekenen.”

Hans Marijnissen

Hans Marijnissen werkt ruim dertig jaar voor Trouw en was onder meer actief als eindredacteur, chef nieuwsdienst en chef verslaggeverij.

Marijnissen was in 2009 de initiatiefnemer voor de dagelijkse pagina’s Duurzaamheid en Natuur. Hij was daar zes jaar aan verbonden. In 2014 won hij samen met zijn collega’s van Duurzaamheid en Natuur de Groeneveld-prijs voor de afwijkende, kritische en prikkelende berichtgeving over de groene ruimte.

De laatste drie jaar werkt hij op de nieuwsdienst van Trouw. Daar houdt hij zich onder andere bezig met de ontwikkeling van journalistieke projecten zoals De Staat van de Boer samen met Joop Bouma en meest recent zijn serie over de Provinciale Statenverkiezingen.

Lees meer interviews met journalisten van Trouw op trouw.nl/achterdeschermen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden