Hans de Boer zoekt de grenzen van de polder

Hans de Boer. Beeld ANP
Hans de Boer.Beeld ANP

De nieuwe werkgeversvoorzitter staat bekend om stevige uitspraken, maar toch zit bij de vakbeweging de schrik er goed in. FNV en CNV willen snel met Hans de Boer om tafel. Wat betekent de houding van de nieuwe VNO-NCW-voorzitter voor de sociale vrede in de polder?

Vandaag neemt De Boer de leiding van de werkgeversorganisatie over van Bernard Wientjes. De toon van de werkgeversorganisatie gaat duidelijk veranderen onder de nieuwe leiding. Wientjes was een diplomaat, duidelijk maar sober in zijn woordkeus. De Boer is stevig in zijn uitspraken, rauw maar ook met humor. De leden willen meer het authentieke ondernemersgeluid horen, zei hij tegen De Telegraaf.

Reden voor de onrust bij de bonden en Rutte was zaterdag dat De Boer duidelijk afstand nam van het sociaal akkoord. Hij zegt in de interviews, ook in deze krant, dat hij de afspraken die zijn gemaakt blijft steunen omdat er een handtekening onder staat. Dat is zijn formele opstelling. Tegelijkertijd heeft hij veel kritiek op de afspraken om arbeidgehandicapten aan het werk te helpen ('Kan alleen slagen als de economie voldoende groeit') en het beperken van tijdelijke arbeidscontracten ('Dat gaat zo niet werken').

'Storm in glas water'
In het sociaal akkoord is ook afgesproken dat de WW wordt verkort van drie naar twee jaar en dat met de vakbonden afspraken worden gemaakt over hoe de uitkering moet zijn in het derde jaar. De Boer zegt dat het niet de bedoeling is dat het derde jaar 'er weer in wordt gebracht'.

De Boer zelf zei zaterdag de commotie over de interviews niet te begrijpen: "Storm in een glaasje water". Premier Rutte belde met De Boer en zei dat het mooi was om nog eens van De Boer zelf te horen dat het sociaal akkoord overeind staat. "Hij bevestigde wat hij eigenlijk ook al in de interviews zei."

De vakcentrales vinden dat de uitspraken van De Boer 'vragen oproepen over het overlegmodel en over de afspraken in het sociaal akkoord'. Maurice Limmen, voorzitter CNV: "Kennelijk is het via dit soort interviews waarmee de heer De Boer piketpaaltjes slaat voor zijn achterban". Zijn collega Ton Heerts van de FNV: "Wij gaan ervan uit dat het derde jaar WW zal worden gerepareerd".

Persoonlijk gebonden
De komende maanden gaat De Boer vast proberen om plooien glad te strijken. Hij gaf in het vraaggesprek met deze krant al aan dat hij de afspraken uit het sociaal akkoord beschouwt als een realiteit. Hij komt de afspraken na, maar kan in de uitvoering daarvan nog een beetje bijsturen. Afspraken staan op papier maar hangen ook af van mensen.

En dus was Wientjes, die dagenlang met premier Rutte, minister Lodewijk Asscher en FNV-voorzitter Ton Heerts onderhandelde over het sociaal akkoord, meer persoonlijk gebonden aan de afspraken. Zijn opvolger zoekt de grenzen op.

Na dit sociaal akkoord komen er weer nieuwe onderwerpen waarover de werkgevers en de vakbeweging met het kabinet onderhandelen. En De Boer gaf een schot voor de boeg. Een van die nieuwe kwesties is de herziening van het belastingstelsel. De Boer vindt dat niet werkgevers loon en premies moeten afdragen, maar de werknemers zelf. Met het aantreden van de nieuwe werkgeversvoorman is ook het overleg in de polder in een nieuwe fase beland.

Prikkelende teksten
De nieuwe voorzitter van VNO-NCW gaf aan Trouw en ook aan andere landelijke kranten interviews onder de voorwaarde dat niemand mocht publiceren voor afgelopen zaterdag. Rode draad: meer aandacht voor ondernemerschap en flexibele arbeid, lagere belastingen en optimisme. De Boer is spraakzaam en hij formuleert scherp. Drie boeiende teksten in andere kranten:

Over zijn CDA-lidmaatschap:
'Het CDA is voor mij wat een lantaarnpaal is voor een dronkenman. Het is er voor het houvast, niet voor het licht.'

Over zijn stevige uitspraken:
'Als je een appelboom bent, moet je nooit proberen om een perenboom te worden.'

Over topsalarissen:
'Je hebt een probleem als topsalarissen meer stijgen dan de andere lonen in een sector.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden