'Hans Croon zette spelers VVV aan tot dopinggebruik'

VENLO - Toen Hans Croon de trainer van VVV was, hebben diverse spelers van de Venlose voetbalclub doping gebruikt. Dit gebeurde op aandringen van Croon zelf; de vermaarde coach die met Anderlecht in 1976 de Europa Cup voor bekerwinnaars won en zeven jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

De doping-beschuldiging is door de Limburgse journalist Theo Vincken op papier gezet in het pas verschenen boek Dan wordt een goal geboren, veertig jaar betaald voetbal in Noord-Limburg. Opmerkelijk is dat in het boek precies wordt vastgesteld op welke datum bij een wedstrijd van VVV enkele gedrogeerde spelers hebben meegedaan, zonder dat die spelers met name worden genoemd. Citaat: “Geleidelijk ontstond er een onwerkbare situatie. Croon begon de schuld voor de slechte gang van zaken ook bij het bestuur te zoeken. 'Deze mensen zijn te netjes, te burgerlijk', schamperde hij en idealiseerde de toestanden bij de Belgische clubs. 'Voetbalbestuurders moeten geld hebben en een klein beetje tot de mafia behoren.'

Steeds vaker ook begon hij de medische begeleiding ter discussie te stellen. 'Je moet af en toe ook eens iets extra's durven doen', liet hij zich ontvallen, waarmee hij openlijk zinspeelde op het gebruik van stimulerende middelen. Een uitspraak die te denken gaf, toen er plotseling een in wielerkringen bekende figuur in zijn nabijheid opdook. Het staat vast dat er voor de wedstrijd VVV-NEC (17 december 1978) op zijn gezag enkele spelers pilletjes tot zich namen.

Na zeventien wedstrijden viel voor Croon het doek. Het VVV-bestuur onthief de oefenmeester van zijn taken en kwam verrassend snel tot een akkoord over de afkoopsom. De anders zo strijdbare VVON (vakbond van oefenmeesters) stelde zich zeer clement op, wat er op zou kunnen wijzen dat VVV bijzonder sterke argumenten had - het dopingverhaal? - om Croon buiten de deur te zetten. De vertrekkende coach - hij vond werk bij het Belgische Waregem - waakte ervoor VVV in een kwaad daglicht te stellen, zoals ook de club ('er zijn de laatste tijd duidelijke verschillen van inzicht aan het licht gekomen') zich in dikke nevelen hulde. Kortom, de anders zo praatzieke Croon en VVV hadden er kennelijk belang bij bepaalde onfrisse zaken binnenskamers te houden.''

VVV dat op 17 december 1978 tegen NEC met 1-1 gelijk speelde bestond uit de volgende spelers: Jochen Vieten, Piet Pala, Albert van der Weide, Harrie Schreurs, Gerrie van Rosmalen, Eddy Krieger (Hans Leushuis), Dick Advocaat, André Oostrom, Stevan Kurcinac (Henk Janssen), Stanley Bish en Mikan Jovanovic. De laatste was jarenlang een der populairste VVV-ers. Deze Serviër woont nog altijd in Venlo, waar hij een Balkan-restaurant heeft. Tegenover Trouw bevestigt Jovanovic de doping-beschuldiging: “Ik vind dat de waarheid gezegd mag worden. Temeer omdat ik zelf heel wat narigheid aan die affaire heb overgehouden. Ik was één van de drie spelers die tegen NEC waren gedrogeerd.”

Jovanovic legt de schuld volledig bij Croon en diens vriend uit het wielrennen. “Ik heb nooit geweten hoe die vriend heette. Ik heb hem wel ontmoet. Dat was op de ochtend van de wedstrijd tegen NEC. Samen met Pala en Krieger moest ik van Croon naar het Hotel Wilhelmina komen. Daar werden we één voor één naar het toilet geroepen. Croon en die andere man vonden dat we wat extra's nodig hadden. We waren al wat ouder, VVV stond er slecht voor en dus waren de belangen groot. Het was voor mij de eerste en meteen ook de laatste keer dat ik die pilletjes heb ingenomen. Ik heb me de hele wedstrijd rot gerend, maar had voor me zelf totaal geen idee waar ik mee bezig was. Na de wedstrijd ben ik heel misselijk geworden. Ik kon niet slapen, pas na drie dagen kreeg ik weer enige rust in mijn lichaam.”

'Onzin'

Piet Pala ontkent de lezing van zijn voormalige ploeggenoot. “Het is allemaal onzin, verzonnen door een journalist die dit blijkbaar interessant vindt. Hij schrijft maar. Ik weet nergens van en ik kan me er verder ook niet druk over maken.”

De Oostenrijker Eddy Krieger was in december 1978 op voorspraak van Croon naar VVV gehaald. Enkele maanden eerder had hij met Club Brugge nog de Europa Cup-finale tegen Liverpool gespeeld en met Oostenrijk aan het WK in Argentinië meegedaan. In Venlo bleek al gauw dat de 32-jarige Krieger een versleten voetballer was. Waar hij door Croon gelanceerd was als een spectaculaire versterking, kwam Krieger bij VVV slechts tot acht wedstrijden.

Het boek van Vincken is uitgegeven door het Dagblad voor Noord-Limburg. Bij die krant is Jan Gerits directeur, ook al in 1978. Hij was toen tevens voorzitter van VVV. Officieel heeft het VVV-bestuur nooit gereageerd op de doping-kwestie. Toch heeft Gerits er nu geen moeite mee dat de kwestie alsnog en nog wel via zijn bedrijf aan de kaak wordt gesteld. Gerits: “Vrijheid blijheid, dat geldt zeker voor journalisten. Toen ik nog voorzitter van VVV was heb ik de krant en die club ook altijd strikt gescheiden gehouden. Ik wist trouwens dat deze affaire in het boek beschreven zou worden.”

Gerits zegt niet te kunnen beoordelen of indertijd met Croon voor een 'zwijgconstructie' na diens ontslag is gekozen. “Pas later, toen ik geen voorzitter meer was, is mij die doping-affaire ter ore gekomen.” Dat Croon zich verkeerd heeft laten begeleiden, wordt door Gerits min of meer bevestigd. “Er was in die tijd maar één wielrenner in Limburg die hiermee in verband werd gebracht, ene Kellenaers.” Het betreft hier de voormalige amateur-wielrenner Hay Kellenaers uit het Noordlimburgse grensplaatsje Siebengewald. Geconfronteerd met de dopingkwestie, zegt Kellenaers slechts: “Dit is mij volledig onbekend, voor mij is het abacadabra. Jawel, ik ben indertijd wielrenner geweest, maar Croon heb ik nooit gekend.”

In '78-'79 was dr. J. Berden de clubarts bij VVV. Gisteravond beperkte hij zich tot een summier commentaar: “Ik voel me enigszins overvallen. Ik heb er eigenlijk geen mening over. Het lijkt mij na zoveel jaren allemaal niet zo relevant meer. Croon is dood; die kan zich niet verdedigen. En is Jovanovic in staat te bepalen wat er is gebeurd, als er al iets is gebeurd?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden