Hans Christian Andersen Award voor David Almond en Jutta Bauer

De Britse jeugdauteur David Almond (58) en de Duitse illustrator Jutta Bauer (55) hebben de prestigieuze Hans Christian Andersen Award gewonnen. Deze ’Nobelprijs voor de kinderliteratuur’, waar geen geldbedrag aan verbonden is, wordt jaarlijks uitgereikt door het International Board on Books for Young People (IBBY). Hun Belgische collega Kitty Crowther (39) gaat wel met een aanzienlijke prijs naar huis: zij krijgt de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), bijna vijf ton, voor haar oeuvre.

Bas Maliepaard

Het werk van deze kinderboekenmakers is ook in Nederland meermaals bekroond, maar ligt desondanks niet in grote stapels in de boekwinkel.

Almond debuteerde in 1998 met ’De schaduw van Skellig’, dat werd bekroond met een Zilveren Griffel. Het boek zet meteen de toon voor zijn magisch-realistische oeuvre: zijn romans gaan in de kern over de grens tussen werkelijkheid en droom, fantasie of ’het onverklaarbare’ en zijn daardoor altijd geheimzinnig. Almond schrijft graag over buitenbeentjes en de zwarte kant van het leven.

Voor ’De wildernis’, ’Het zwarte slik’ en ’De vuurvreter’ won hij een Zilveren Zoen, tot voor kort de prijs voor beste 12+ jeugdroman. Toch is er nog maar één titel van Almond leverbaar: ’Duister’. Eind april verschijnt zijn nieuwe roman ’Slangenkuil’.

Dubbeltalent Bauer is bij het grote publiek vooral bekend van haar prentenboekje ’Selma’, over een schaap dat vertelt wat geluk voor haar betekent. Een thema dat ook terugkomt in het ontroerende ’Opa en het geluk’, waarin een jongen luistert naar het levensverhaal van zijn grootvader. Bauers cartooneske tekeningen zijn vaak grappig, maar ontroeren ook. Ze kreeg er een Vlag & Wimpel van de Penseeljury voor.

De enige Nederlanders die de Hans Christian Andersen Award ooit hebben ontvangen zijn Annie M.G. Schmidt (1988) en Max Velthuijs (2004). ’Onze’ genomineerden van dit jaar, Peter van Gestel en Harrie Geelen, haalden de shortlist niet.

De jury van de ALMA roemt Kitty Crowther om haar lijnvoering, krachtig en kinderlijk kwetsbaar tegelijk en om de sfeerschepping in haar boeken. Crowther won in Nederland twee keer een Zilveren Penseel voor ’Kleine Dood en het meisje’ en ’In het pikkedonker’. Ze is ook bekend van haar tekeningen in ’De verjaardag van de eekhoorn & andere verhalen’ van Toon Tellegen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden