Hans Alders moet de Groningers het vertrouwen teruggeven

Nationaal Coördinator gaat plan opstellen voor aardbevingsbestendige provincie

KARIN SITALSING

Zijn naam zong al even rond, maar nu is het officieel: Hans Alders gaat de Overheidsdienst Groningen leiden die vanaf 1 juni de door aardbevingen gedupeerde Groningers hun vertrouwen weer moet teruggeven. Alders (62) was van 1996 tot 2007 commissaris van de koningin in Groningen. Hij kent de sentimenten goed én weet de wegen te bewandelen in Den Haag.

Gefeliciteerd! Maar ook: sterkte. De Groningers hun vertrouwen teruggeven... dat is geen eenvoudige opgave.

"Het is een uitdaging. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dat is een prachtig gezegde en het is ontzettend waar. Vertrouwen heb je niet zo maar teruggewonnen - zéker niet in Groningen. Eerst zien, dan geloven. Burgers mogen heel veel verwachten van hun overheden, en bij deze problematiek zijn alle overheden betrokken. Als die ooit op de proef zijn gesteld, dan is het nu. Maar dát er stappen genomen worden, dat is al heel revolutionair."

Wat gaat u precies doen?

"Grofweg bestaat mijn taak uit twee delen. Het ene is het vaststellen van het vijfjarenprogramma 'Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen', dat voor het einde van dit jaar klaar moet zijn. In dat programma, dat we elk jaar zullen updaten, leggen we vast hoe we planmatig aan de slag gaan en hoe het geld wordt verdeeld. Het tweede deel is het oplossen van veel situaties die tot nu toe nog onopgelost zijn gebleven. Dat zijn de hoofdprioriteiten."

Waar slaat dat 'kansrijk' op in het vijfjarenplan?

"De aanpak van de woningen staat niet op zich, maar we gaan ook kijken naar kansen. Het plan is ook gericht op vergroten van de leefbaarheid, het versterken van de regionale economie en duurzaamheid. Als je toch huizen gaat verstevigen, maak ze dan meteen levensloopbestendig en energieneutraal."

Eerder kwam er al een Dialoogtafel en een Centrum Veilig Wonen. Nu weer deze Overheidsdienst. Wat is de toegevoegde waarde?

"De Nationaal Coördinator moet samenhang creëren. De gasdiscussie is een heel complex probleem met zeer ingrijpende gevolgen en veel spelers die allemaal met veel inzet hun deel doen. Bovendien is het een publiek-private zaak, wat het nog ingewikkelder maakt. Als je niet samen bepaalt wat er moet gebeuren, loop je het risico dat de ene gemeente dit doet en de andere dat. Er moeten kaders komen. Dát is de toegevoegde waarde. Als de integrale aanpak niet slaagt, zal er minder gebeuren dan nodig is."

Er zit heel, heel veel woede bij de bewoners. Ze voelen zich niet serieus genomen. In hoeverre worden zij betrokken?

"Emotie speelt een heel belangrijke rol. Transparantie, een open en eerlijke benadering, dat is belangrijk. Dat merk ik uit de gesprekken die ik voer. Plannen maken die over mensen gaan zonder die mensen daarbij te betrekken - dat is een blunder van de eerste orde. Wil je een gebiedsgerichte aanpak, dan moet je de bewoners daarbij betrekken en dat is precies wat we gaan doen. Want het gaat om hén. Om hún huizen, hún leefomgeving en hún veiligheid. Als er een plan komt voor Middelstum, dan maken we dat samen met de inwoners van Middelstum.''

U zegt het alsof het een vanzelfsprekendheid is. Toch was er lange tijd geen aandacht voor de Groningers, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

"Dat klopt, en dat wordt snel opgepakt als verwijt. Maar je kunt ook constateren dat het zo is gegaan en dat vastgesteld hebbende aan de slag gaan. Dat is heel erg nodig."

U bent van dezelfde partij als minister Dijsselbloem, die over het geld en dus over het gas gaat. Is dat niet raar?

"Dit is een ongelooflijk ingewikkeld proces met heel veel spelers. Het is mijn kwaliteit om die met elkaar in verbinding te brengen. Dáárom ben ik gevraagd. Mijn partij speelt geen rol."

Het rapport van de OVV, de uitspraak van de Raad van State, excuses van Kamp en van de Nam... het lijkt erop dat het tij heel langzaam aan het keren is, klopt dat?

"Er is heel wat gebeurd dat gerust revolutionair te noemen is. Kamp heeft besluiten genomen die lange tijd ondenkbaar waren. Dat hij vóór januari onderzocht wil hebben wat de mogelijkheden zijn om de hoofdstroom te importeren en het gas uit Groningen als achtervang te gebruiken bijvoorbeeld. Ook dat deze Overheidsdienst er nu is, is heel bijzonder. Maar absoluut nodig. Deze situatie is urgent, acuut en omvangrijk. Dat vergt onorthodoxe oplossingen, passend bij de situatie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden