Hannover evacueert 50.000 mensen om ruimen WOII-bommen

Inwoners van Hannover lopen langs een busje van het Duitse Rode Kruis. In de stad moeten vandaag 50.000 inwoners hun huis tijdelijk verlaten omdat er oude vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog moeten worden geruimd. Beeld AP
Inwoners van Hannover lopen langs een busje van het Duitse Rode Kruis. In de stad moeten vandaag 50.000 inwoners hun huis tijdelijk verlaten omdat er oude vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog moeten worden geruimd.Beeld AP

In de Duitse stad Hannover moeten vandaag 50.000 inwoners hun huis verlaten omdat er in de stad bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt worden. Tijdens bouwwerkzaamheden werden onlangs zeker dertien blindgangers ontdekt.

De grote opruiming is in het stadsdeel Vahrenwald en begint vanmiddag, maar de inwoners is opgedragen zich vroeg in de ochtend al uit de voeten te maken. Velen hebben vrijdag de stad al verlaten en brengen het weekeinde elders door.

Het openbaar vervoer in, en het treinverkeer van en naar de stad komen door de ruiming van de bommen volledig stil te liggen. Bewoners worden elders in de stad vermaakt met muziek, sport, cultuur en een uitgebreid programma voor de kinderen. Naar verwachting duurt de ruimingsoperatie tot vanavond.

Bijna grootste evacuatie

Het is de op een na grootste evacuatie wegens de vondst van bommen in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. In december 2016 moesten in de stad Augsburg 54.000 mensen geëvacueerd worden na de vondst van op scherp staande oude bommen.

In Duitsland liggen vermoedelijk nog heel veel blindgangers op allerlei plaatsen. Deskundigen gaan ervan uit dat van het bommentapijt dat de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog over Duitsland legde ongeveer 250.000 exemplaren door een technisch defect niet zijn ontploft.

Sluimerend gevaar

Veel daarvan vormen nog een sluimerend gevaar in de bodem, soms metersdiep maar ook dicht onder het oppervlak. De niet-ontplofte bommen kunnen in rivieren liggen, maar ook onder snelwegen of in woongebieden. Het Ruhrgebied en Nederrijn, maar ook grote steden als Dresden, Hamburg of Hannover hebben het meest te vrezen.

Blindgangers worden vooral ontdekt bij bouwwerkzaamheden, maar ook door analyse van historische luchtfoto's. Duitse experts denken dat het opsporen en onschadelijk maken van vliegtuigbommen nog decennia zal duren.

De medewerkers van de explosievenopruimingsdienst bepalen of ze de ontsteking verwijderen of de vondst gecontroleerd tot ontploffing brengen. Dat is een gevaarlijk klus, die in de loop der jaren tientallen levens heeft gekost.

Het geëvacueerde deel van de stad Hannover, de wijk Vahrenwald. Beeld Stadt Hannover
Het geëvacueerde deel van de stad Hannover, de wijk Vahrenwald.Beeld Stadt Hannover
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden