Hannie

Vrijdagmiddag: nog één uur. Duf slenter ik door de gang. Pas als ik de hoek om kom en de lerares zie staan, herinnert een lichte paniek mij aan wat me te wachten staat: Frans. Een vol uur Hannie.

Hannie is een lerares van het type over-enthousiast en staat al in de deuropening als we eraan komen sloffen. 'Entrez!', gilt ze naar de met afkeer binnenschuifelende pubers. 'Vite!' Ook ik blijf niet gespaard. 'Bonjour!', krijst ze als ik langs haar loop. De les is begonnen.

Nou ja, les. Hannie geeft geen les, Hannie sticht. Vijftig minuten lang kakelt ze in vloeiend Frans op een manier waartegen iedere molecuul in mijn lichaam zich verzet. Enthousiasme en pubers zijn water en vuur.

Vandaag gaan we lezen. Nou ja, Hannie gaat lezen. Wij zijn allang blij als we onze gedachten nog kunnen volgen door haar gekwetter heen. Het geheel levert een komisch gezicht op: dertig pubers die lamlendig over tafel heen hangen terwijl de lerares als een ratelende telex Molière declameert. Dit, slechts af en toe stoppend om te gieren van het lachen. Dertig leerlingen staren met open mond naar de juffrouw die er bijna in blijft. Als laatstgenoemde na vijf minuten van ultrasone uithalen de humor heeft verwerkt, veegt ze de tranen uit haar ogen en zegt: 'Oh la la, c'est drôle..' Waarna ze met een big smile de draad weer oppakt en wij weer suïcidaal in onze banken gaan hangen. Vive l'enthousiasme!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden