Hank Williams Jr. in Fayetteville (Noord Carolina)

Noord Carolina is een swing state. Beide kandidaten wipten daarom even langs in Fayetteville. Obama was er 19 oktober en bevestigde daar toen het gerucht dat Colin Powell hem steunt in zijn race om het Witte Huis.

Dat verplichtte John McCain om tijdens zìjn bezoek aan Fayetteville, deze week, ook met een troef te komen. En die had hij in de persoon van Hank Williams Jr. De zoon van de befaamde countryzanger avant la lettre gaf acte de présence tijdens een drukbezochte bijeenkomst in de stad. Swing state kreeg in Fayetteville even een hele andere betekenis.

Hank Williams Jr. is een fanatiek aanhanger van de Republikeinen. Hij adviseerde tijdens de eerste Golfoorlog Saddam Hoessein de Amerikanen vooral geen reden te geven om binnen te vallen. You can take that poison gas, and stick it up your sassaphras / Don’t give us a reason, zong hij in Don’t Give Us a Reason. De chemie van Saddam, waarvan Powell tegenover de Verenigde Naties in februari 2003 nog overtuigd was, luidde toen de oorlog in. Powell en Hank Williams Jr. konden het vijf jaar geleden niet roerender eens zijn met elkaar. Yeah, I like to find out, just for fun, just how fast those camels run/I’ll tell you son, don’t give us a reason.

De countryster bleef, in tegenstelling tot Powell en tegen de heersende opvattingen over het nut en de noodzaak van de inval in Irak, Republikein in hart en nieren. En om dat te bewijzen, schreef hij onlangs een nieuwe hit: McCain-Palin Tradition. Even swingen in Fayetteville.

Zo swing is de staat Noord Carolina trouwens ook weer niet. Het verschil tussen Obama (48,7 procent) en McCain (46,8 procent) is nog te overzien. Met inachtneming van de gebruikelijke foutmarges, omdat verkiezingsonderzoekers nu eenmaal niet iedereen kunnen bevragen en daarom steekproefjes nemen, valt de achterstand van McCain nog wel om te buigen in een overwinning. Zoals gebruikelijk. Want het was Lyndon Johnson die in 1964 de staat voor het laatst op het conto van de Democraten schreef. Sind sdie tijd doen de Republikeinen dat. Clinton doorbrak die suprematie bijna. In 1996 kwam hij ruim vier procent van de stemmen te kort. Vier jaar eerder scheelde het tegen Bush Sr. nog minder: 42,65 procent voor Bill, 43,4 procent voor, inderdaad, de papa van. Obama en McCain hebben hier dus echt wat te verliezen. Of te winnen. Op naar Fayetteville.

De stad ligt op een steenworp afstand van Fort Bragg en Pope Air Force Base en is dan ook ‘erg militair georiënteerd’, zoals de officiële website trots vermeld. Een ideale pleisterplaats voor een oud-militair op weg naar het Witte Huis. McCain sprak over de Onafhankelijkheidsdag. Op 4 juli 2006, vorig jaar dus, was McCain namelijk in Bagdad. “En wat vroegen die moedige soldaten mij toen? Laat ons winnen! Laat ons winnen!”

Hank Williams Jr. stond al die tijd in de coulissen te trappelen. Toen hij eindelijk het podium op mocht, explodeerde de zaal. Met grommende stem verklaarde hij McCain en Palin nogmaals de liefde: Cause they’re just like you N ole Hank Yes John is a maverick / And Sarah fixed Alaska’s broken condition /They’re gonna go just fine / We’re headed for better times / It’s a McCain–Palin tradition. Prachtig, zo’n swing state.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden