Hanengevecht in de poepdoos

In de nieuwste Jo Nesbü ontmoeten we stoere mannen, in de Havank-imitatie van Tomas Ross juist een ouderwetse heer.

De Noor Jo Nesbü heeft faam gemaakt met zijn reeks rond Harry Hole, een inspecteur die eerder doet denken aan een Amerikaanse ruwe bolster dan aan de doorsnee Scandinavische speurder. ’Headhunters’ is een uitstapje zonder Harry. De hoofdpersoon heet Roger Brown en hoewel hij de Noorse nationaliteit heeft, is ook deze headhunter erg op Amerikaanse leest geschoeid: veel wisecracks, stoere taal en actie.

Brown verdient uiteraard geld als water, maar in zijn privéleven loopt het minder. Hij wil zijn vrouw Diana niet het kind geven waar ze zo naar verlangt. Haar kunsthandel waarmee hij deze schuld probeert af te kopen loopt voor geen meter en de schulden hopen zich op.

Brown leidt evenwel een verborgen leven: dat van kunstrover. En op het moment dat de gedroomde kandidaat voor de volgende topfunctie een uiterst duur schilderij blijkt te bezitten, denkt Brown zijn beide professies tegelijkertijd winstgevend te vervolgen.

Deze kandidaat blijkt niet alleen Nederlander – luisterend naar de naam Clas Greve, de Scandinaviërs geven ons altijd namen die hier nooit voorkomen – maar ook een geducht tegenstander voor Brown. Wat volgt is een heftig duel, eerst verbaal maar uiteindelijk ook fysiek, waarbij Brown onder meer in een buitentoilet moet springen, opvallend goed overweg blijkt te kunnen met allerlei schiettuig en waarin uiteraard ook de vrouwen minder poeslief blijken dan gedacht. Ach, Nesbü blijkt opnieuw een meester in onverwachte wendingen aan het slot, maar om van dit verhaal te houden moet je wel gaan voor testosteronthrillers, hoewel het zelfs dan overkomt als een opzichtige imitatie van de Amerikaanse heldenverhalen rond stoere mannen. Toch maar weer wachten op de nieuwe verhalen rond Harry Hole – er ligt nog een onvertaald boek op de plank.

Een échte imitatie die net verscheen is ’Het mysterie van de nachtwacht’, het tweede boek waarmee Tomas Ross de ’Schaduw’ een extra leven heeft gegeven. Monsieur Charles C.M. Carlier, kortweg de Schaduw, ontmoet op een zomerse dag ene Schwoppeke Uienkruijer, die hem een merkwaardig verhaal vertelt vertelt over een al lang doodgewaande kampcommandant uit de Tweede Wereldoorlog. Een moordverhaal, bewust doorspekt met ouderwetse citaten en beschrijvingen: voor de fans van deze Havankreeks ongetwijfeld de moeite waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden