Handtekeningenactie PKN-leden tegen 'te pro-Palestijnse' kerk

Interieur van de protestante kerk de Bantsiliek in Bant, Flevoland. ©ANP

Het Israël-beleid van de Protestantse Kerk is ongeloofwaardig. Dat zegt het Platform Appèl Kerk en Israël, een groep behoudende PKN-leden die vindt dat hun kerk zich 'onvoorwaardelijk' achter de staat Israël moet scharen. Nu is de kerk in de ogen van het platform te pro-Palestijns.

Om hun ongenoegen kenbaar te maken verzamelde het platform de afgelopen maanden 1900 handtekeningen. Bijzonder, want een handtekeningenactie is een weinig beproefd protestmiddel in de Protestantse Kerk. "We stuiten vaak op onwil", motiveert Meindert Leerling, zegsman van het platform, de actie. Hij doelt daarmee op verzoeken van Appèl Kerk en Israël die vastlopen in de organisatorische raderen van de kerkelijke organisatie, op lokaal, regionaal en landelijk niveau. De handtekeningenactie noemt Leerling een hartekreet om meer recht te doen aan de 'onopgeefbare verbondenheid' - de onvoorwaardelijke steun - die de kerk met Israël in de kerkorde heeft vastgelegd.

Volgens Leerling, die ook jaren actief was in de orthodox-protestantse stichting Christenen voor Israël, waait er een pro-Palestijnse wind door de PKN. "Dat moet stoppen", vindt hij. Leerling en zijn platform pleiten er onder meer voor dat de PKN de banden met de Palestijnse organisatie Sabeel verbreekt. "Sabeel is een organisatie die voortdurend Israël in een negatief daglicht stelt." Ook zou de kerk 'zowel morele als financiële' steun moeten geven aan Joodse hulpprojecten.

Israël zorgt al jaren voor strijd in de PKN. Er zijn grofweg twee kampen. Behoudende leden van de kerk scharen zich onvoorwaardelijk achter Israël, meer vrijzinnige kerkgangers vinden het belangrijk dat de kerk ook kijkt naar het lot van de Palestijnen.

Is het een idee om dit onderwerp te laten rusten in de kerk, omdat het zoveel twist veroorzaakt? "Nee", zegt Leerling resoluut. "In de kerkorde staat expliciet dat de kerk onopgeefbaar verbonden is met Israël."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden