Handtekening uit Europa is twee keer meer waard

Het borrelt en rommelt in Marokko. Het meest besproken onderwerp is het actieplan ter bevordering van de participatie van de Marokkaanse vrouw.

De wens om van het verleden af te komen leeft sterk, ook bij de nieuwe koning, maar de angst voor 'Algerijnse toestanden' is even sterk. Marokkaanse vrouwen zijn onbedoeld in een positie terechtgekomen van gecreëerde tegenstellingen. Enerzijds willen zij de vruchten plukken van jarenlange strijd, anderzijds moeten zij uitkijken om er niet van beschuldigd te worden verdeeldheid te zaaien binnen 'de eenheid van het volk'. Beschuldigingen in die trant zijn al eerder geuit door minister van islamitische zaken.

In Marokko zijn, wat men daar 'de donkere krachten' noemt, een grootschalige campagne begonnen om het actieplan te frustreren. Deze krachten -sommige imams, parlementsleden en andere publieke figuren- zijn al maanden handtekeningen aan het verzamelen om de nieuwe koning te dwingen de plannen af te wijzen, die tegen 'onze religie zouden zijn'.

Dit argument berust op geen enkele waarheid. Het geloof leert ons dat het paradijs onder de voeten van onze moeders ligt. Dat betekent dat wij desnoods door het stof moeten gaan voor onze moeders. Maar tot nu toe deden we precies het tegenovergestelde: onze moeders door het stof der vernedering laten kruipen voor de misplaatste arrogantie van sommige mannelijke machthebbers die de religie gebruiken zodra hun positie ter discussie staat.

Ook in Nederland zamelt men, met name in moskeeën, handtekeningen in. Handtekeningen uit Europa zijn twee keer zoveel waard als Marokkaanse. Want die leveren hét bewijs dat de normen en waarden van 'het immorele Westen' niet goed zijn voor Marokko. Onder deze omstandigheden komt de Marokkaanse minister van justitie volgende maand naar Nederland. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij graag een verdrag met Nederland wil dat voorziet in de erkenning van het Marokkaanse familierecht.

Ook in Den Haag weet men niet wat te doen met de charmante avances uit Marokko. Nederland zou graag een aantal problemen willen oplossen waarvoor het Marokko nodig heeft, zoals de terugname van illegalen. Marokko weet dat ook, maar heeft er altijd op gehamerd een allesomvattend akkoord te willen.

In het licht van de ontwikkelingen is het mijns inziens absoluut niet verstandig om zelfs maar gesprekken te beginnen over familierecht. Dat zal worden uitgelegd als een impliciete steun aan 'de donkere krachten' in Marokko. Die zullen dat als extra argument gebruiken voor hun stelling: zelfs westerse democratieën hebben geen moeite met ons familierecht en de Marokkaanse feministen wel.

Mocht het actieplan het halen, wat ik van harte hoop, dan zijn de huidige besprekingen met Marokko inzake familierecht in feite achterhaald. Want dan staan onze moeders, zusters, echtgenotes, dochters en vriendinnen geen juridische belemmeringen meer in de weg om hun mens-zijn volop te beleven. Maar voordat het zover is, moet er veel werk worden verzet om van de huidige ontwikkelingen in Marokko geen gemiste kans te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden