Handlezen in de rechtbank is volgens mij een goed idee

TINKEBELL

Ik merk dat ik er vaak met enige gêne over praat. Niet omdat ik er zelf twijfels over heb. Integendeel. Er zijn weinig zaken die wat mij betreft zó klaar als een klontje zijn als dit. En het heeft me al vaak geholpen in allerlei hoofdzaken. Maar ik weet goed hoe de meesten er over denken. Namelijk, oplichterij. Ik heb het over handleeskunde.

Mensen vinden me vaak toch al raar. 'Die gekke kunstenaar.' Wanneer ik nu uitspraken ga doen als 'Eigenlijk zouden ze in de rechtbank standaard gebruik moeten maken van een handlezer', zouden veel mensen me voor volledig krankjorum uitmaken. Toch geloof ik dat dat waar is. Je rechterhersenhelft communiceert met je linkerhand en je linkerhersenhelft met je rechterhand.

In beide handen heb je een aantal lijnen die vaststaan en dus onveranderlijk zijn. Bijvoorbeeld je vingerafdrukken. Zelfs als je het topje van je vinger afsnijdt verschijnt je vingerafdruk weer in exact dezelfde vorm (toevallig heb ik zelf ooit per ongeluk het topje van mijn wijsvinger afgeknipt).

Maar er zijn heel veel lijnen in je hand die wel degelijk veranderen. Handlijnen geven bijvoorbeeld aan wat je talenten zijn, je karaktereigenschappen, je lichamelijke en mentale zwakheden. Je kunt in je hand zien of je de talenten die je hebt ook gebruikt en in hoeverre dat voldoening oplevert. Wie ben je en wat heb je nodig? Dat laatste bijvoorbeeld, dat verandert, en die verandering lees je in je handlijnen.

Heel concreet, stel je krijgt vandaag een ongeluk en verliest twee benen, dan heeft dat waarschijnlijk een grote impact op je. Zowel mentaal als fysiek. Binnen een paar maanden zal dit terug te lezen zijn, tamelijk precies zelfs, op leeftijd (je ziet exact hoe oud je was toen iets plaatsvond, en dat is dus te checken). Vergelijk het met de jaarringen in een boom. Ook daarin is af te lezen of er in een bepaald levensjaar voldoende voeding (water) was bijvoorbeeld. Zo werken je handen ook.

En inderdaad, dat betekent dat er geen toekomst te lezen valt in je hand. Alhoewel dat wel iets is wat veel mensen denken en waardoor de handleeskunde ook vaak als oplichterij wordt gezien. Alsof je in een glazen bol zou kijken. Onzin. De toekomst staat niet vast. En wie je iets anders vertelt, die lult uit zijn nek.

Toen ik een aantal jaar geleden voor het eerst bij 'mijn' handlezer binnenwandelde, was dat meer voor de lol dan iets serieus. Iemand had een keer een opmerking gemaakt over een bepaalde lijn in mijn hand en ik was benieuwd wat een 'expert' daarvan zou zeggen. Maar het verliep anders dan verwacht: in anderhalf uur wist ze me volledig te analyseren. Tot op het bot.

Nu, een paar jaar later, kan ik met grote stelligheid zeggen dat níemand me meer heeft geleerd over mijzelf dan deze handlezer. Wat ik me heb gerealiseerd is dat er niets is wat je als persoon zo sterk kan maken als zelfkennis. Voor de meeste mensen is dat erg nuttig.

Mijn handlezer heet trouwens Joyce van Nispen. U kunt haar googelen. Maar handleeskunde is iets wat iedereen kan leren, bijvoorbeeld aan het International Institute of Hand Analysis, dus ze is zeker niet de enige. En voor wie dit onzin vindt: dan blijf ik toch gewoon die gekke kunstenaar?

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden