Handige site over schrijvers, boeken en literatuur

Jongeren die komend schooljaar eindexamen doen en in de vakantie boeken willen lezen voor hun lijst, kunnen ideeën opdoen op de nieuwe website jongerenliteratuurplein.nl.

De site, met handige informatie over schrijvers en hun boeken voor jongeren vanaf 15 jaar, is voor lezers van alle niveaus, zowel liefhebbers als lijstlezers. De schrijversinterviews en leestips zijn aanstekelijk en toegankelijk geschreven.

Maar juist de agenda en nieuwsrubriek op de openingspagina lijken bedoeld voor de echte boekenwurmen. Dat is jammer, want onervaren lezers laten zich daar misschien door afschrikken. Evenementen als de Manuscripta of de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek zijn belangrijk in de literaire wereld, maar niet zomaar geschikt om jongeren over de leesdrempel te krijgen.

Aanstekelijk zijn de maandelijkse interviews met zeer verschillende schrijvers als Tommy Wieringa, Christine Otten en Rosita Steenbeek. Zoals het gesprek met Mel Wallis de Vries, schrijfster van jeugdthrillers, die op de vraag van de interviewer 'hoe ze dat nou doet, een spannend boek schrijven', antwoordt: "O, dat is geen enkel probleem. Ik heb een heel morbide fantasie. Of beter gezegd: ik ben een ongelooflijke angsthaas. In bed denk ik bij elk geluid aan een inbreker of erger. En als ik 's avonds buiten fiets, denk ik 'stel je voor dat iemand me nu van mijn fiets rukt'. Die angsten vormen de bron voor mijn verhalen."

Dat geldt bijvoorbeeld voor haar boek 'Buiten Zinnen', dat op de site bij de leestips staat beschreven. Na de dood van haar vroegere vriendin Karlijn krijgt de zeventienjarige Eva haar dagboek. Als ze daarin leest dat Karlijn gestalkt werd, zet Eva vraagtekens bij haar dood. Ze gaat op onderzoek uit en wordt, net als Karlijn destijds, door niemand geloofd.

'Jongerenliteratuurplein' is onderdeel van een groter Leesplein met al langer bestaande sites voor alle leeftijden, zoals een Voorleesplein en een Kinderboekenplein. Jongerenkunnen een boek zoeken op titel, auteur of genre. Maar de themalijsten zijn het meest overzichtelijk, met onderwerpen als chicklit, vriendschap, leven en dood of boekverfilmingen.

De leeslijstboeken zijn onderverdeeld in zes niveaus voor onderbouw of bovenbouw van vmbo, havo en vwo. In de boeken op het eerste niveau zijn veel perikelen in schoolverband te vinden: over vriendschap en verraad, liefdes en verdriet. Op niveau drie verschijnen schrijvers als Rik Launspach met zijn boek '1953' over de watersnoodramp in Zeeland en Robert Vuijsje met 'Alleen maar nette mensen', dat veel stof deed opwaaien omdat het discriminerend zou zijn. Op het hoogste niveau voor de doorbijters zijn 'De Asielzoeker' van Arnon Grunberg, 'Mystiek lichaam' van Frans Kellendonk of 'Op weg naar het einde' van Gerard Reve te vinden. Jongerenliteratuurplein biedt een rondleiding door de literaire wereld waar ook volwassenen hun voordeel mee kunnen doen.

Bouwen met afval
In de tentoonstelling Bouwwereld in Villa Zebra in het centrum van Rotterdam kunnen kinderen tot en met november 2011 bouwen met het materiaal dat winkels, bedrijven en fabrieken hebben weggegooid. Met 2012Architecten heeft Villa Zebra zes bouwplaatsen ontwikkeld waar kinderen aan de slag kunnen. Voor elke plaats maakte een kunstenaar een kunstwerk dat kinderen daarbij moet inspireren. Ze mogen bouwen met kartonnen kokers, knuffels, tapijt, cd-doosjes, koperdraad en ook boeken. Daarbij zijn er foto's van bouwwerken, gemaakt vanuit een recyclegedachte, om kinderen op ideeën te brengen. Op woensdag en in het weekend zijn er tijdens de zomervakantie workshops onder de titel 'Hangend Huis'. In de workshop vragen kinderen zich af wat er handig is aan een hangend huis. Hoe kom je van kamer tot kamer: met een touwbrug of een trampoline? Geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Info: www.villazebra.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden