Handige klassieke lijstjes

Op de site '24classics' nemen experts je bij de hand en loodsen je gratis en simpel door die schijnbaar ondoordringbare en moeilijke wereld van symfonieën, kamermuziek en opera.

De makers van '24classics' zijn behept met een aanstekelijk enthousiasme. Gewapend met een laptop en een ongebreideld oprecht geloof in hun 'kindje', geven cultureel ondernemer Corine Haitjema en grafisch ontwerper Olga Scholten een demonstratie. Ze laten zien hoe hun gratis muziekdienst werkt. Ingewikkeld is het niet, de vormgeving is mooi en de kwaliteit van de mensen die zich eraan hebben verbonden staat buiten kijf. Eigenlijk zijn Haitjema en Scholten nog steeds verbaasd dat niemand eerder met het idee kwam.

Dat idee onstond toen Haitjema via via '22tracks' leerde kennen, de populaire site waarop bekende dj's 22 lijsten beheren met dance- en popmuziek.

"Er ging een wereld voor me open", vertelt Haitjema. "Ik ben helemaal niet thuis in die muziek, maar ik vond het geweldig om door die verschillende lijsten heen te springen en dingen te ontdekken die ik totaal niet kende. Ik dacht toen eigenlijk al meteen, dat je zoiets ook zou moeten gunnen aan mensen die niets van klassieke muziek weten, maar er wel interesse voor hebben. Als je klassieke muziek wel mooi vindt, maar er weinig tot niets van weet, dan is het fijn dat je in de goede handen van kenners bent, die voor jou een keuze maken uit dat onoverzichtelijke en enorme aanbod. En als je een kenner bent, is het interessant om door experts nieuw repertoire, of bijzondere uitvoeringen aangeboden te krijgen.

"Violiste Liza Ferschtman, onze samensteller van de kamermuzieklijst 'Chamber', vertelde me laatst dat het samenstellen van de lijsten haar deed denken aan vroeger. Toen maakte zij voor vrienden weleens een cassettebandje met daarop delen uit haar favoriete stukken. Dat vond ik zo'n goeie vergelijking, want dat is het precies, wat onze experts bij '24 classics' doen."

Voor 24 is gekozen omdat Haitjema dat gewoon een mooi getal vond, en omdat het refereert aan 24/7 - de muziek is elke dag van de week 24 uur te beluisteren. Met Splendor - het nieuwe collectief van musici, componisten en podiumkunstenaars dat in september in een verbouwd badhuis in Amsterdam van start gaat - wordt nagedacht om samen elke 24ste van de maand iets te organiseren. Splendor heeft in elk geval alvast een eigen speellijst samengesteld op '24classics'.

Eigen lijstje voor Bach
Toen het idee eenmaal geboren was, stapte Haitjema naar grafisch ontwerpster Scholten. Die wilde het graag zo simpel mogelijk houden. "Het eenvoudig houden van de site is volgens mij wel gelukt, maar in de eerste fase is het vooral veel aanpassen en uitproberen. We hopen straks dat de gebruikers hun reacties sturen. Dat kunnen ze via een simpele knop op de site doen. Hun op- en aanmerkingen kunnen '24classics' alleen maar beter maken."

De 24 playlists die er nu zijn hebben Engelse titels als 'Light symphonic', 'Sunday morning', 'Modernism', 'Adventure', 'Funeral' en 'Dance'. Slechts één componist heeft een eigen speellijst en dat is Bach. "Ja", zegt Haitjema, "die is toch zo'n beetje boven elke andere componist verheven."

Haitjema zocht en vond samenwerking met de cd-distributeur New Arts International, waar het Nederlandse Challenge Records deel van uit maakt. New Arts heeft voor '24classics' de site gebouwd. Verder is het in deze beginfase vooral veel liefdewerk oud papier, al wordt de site ondersteund door enkele sponsors die geloven in het idee.

"Je moet er zelf echt plezier in hebben om dit te doen", zegt Haitjema, "maar we hebben natuurlijk wel een businessplan gemaakt. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat we evenveel vrouwen als mannen trekken, die vrij jong zijn; tussen de 20 en 35. De bezoekers van onze site - op topdagen nu zo'n vijfhonderd per dag - blijven gemiddeld een kwartier 'hangen' en driekwart van hen keert terug op de site. Als we wat steviger in de markt staan, kunnen we serieus aan de slag met het vinden van adverteerders. Die hebben we natuurlijk uiteindelijk wel nodig."

Volgens Haitjema zijn er wel wat problemen met enkele grote maatschappijen als Universal. Die zijn niet blij als 'hun' muziek gratis wordt aangeboden. Maar er is goede hoop dat men daar uiteindelijk ook de voordelen van zoveel potentiële nieuwe liefhebbers ziet. "Met de andere platenmaatschappijen zijn we in gesprek en met Buma ligt er een overeenkomst."

Muziek voor elke stemming
Met het vinden van goede experts had Haitjema, zegt ze zelf, buitengewoon veel geluk. "Jan Willem de Vriend was de eerste die ik benaderde, en hij zei meteen ja. Daarna ging het snel, en het was leuk dat sommigen een eigen concept voor hun speellijst verzonnen. Zo kwam harpiste Lavinia Meijer met de lijst 'Plucked', en pianiste Daria van den Bercken bedacht zelf 'Dance', waarin verschillende dansvormen te horen zijn die componisten in suites verwerkten. Er kwam ook een speellijst die 'Funeral' heet. Toen iemand dat hoorde, zei die meteen: 'Wat handig!' Op Facebook onstond al meteen een discussie over welke muziek je bij 'Funeral' zou willen horen.

"We hebben gespeeld met stemmingen die mensen kunnen hebben, en daar dan een genre bij gezocht. Maar de muziek van 'Sunday morning' kun je natuurlijk ook gewoon op donderdagavond beluisteren. Het is de bedoeling dat iedereen elke week een aantal van de 24 tracks vervangt. Ze zijn daarbij volledig vrij om muziek te kiezen, maar we hebben ze wel gevraagd om labels uit te kiezen waarmee we nu prettig samenwerken."

Door dat wekelijks veranderen kunnen de curatoren inspelen op de actualiteit. Zo paste bariton Henk Neven, curator van de speellijst 'Song', onmiddellijk zijn selectie aan toen vorige maand bekend werd dat de Duitse liedzanger Udo Reinemann was overleden. Neven liet zijn playlist om die reden beginnen met vijf opnamen van Reinemann, waaronder een ontroerende interpretatie van 'L'Heure exquise' van Reynaldo Hahn. Een mooi klinkend eerbetoon.

"Het is de bedoeling dat we gaan samenwerken met commerciële partijen en partners in de muziekwereld. Die kunnen bij ons adverteren of een eigen playlist samenstellen. We zijn nu bijvoorbeeld in gesprek met het Koninklijk Concertgebouworkest en ook met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook zouden we graag samenwerken met organisaties als het Festival Oude Muziek en Gaudeamus. Of met de Nederlandse Bachvereniging. Toen we hen vroegen of ze op onze Bach-lijst wilden, reageerden ze heel verrassend dat ze dat nou juist niet wilden; dan eerder op een andere lijst. Het ging hun juist om die mensen die niet zo gauw naar Bach zouden luisteren. Kijk, dat past nou precies in onze filosofie."

De 24 playlists en hun experts
1. Light symphonic - J.W. de Vriend

2. Filmscore - Joram Lürsen

3. Piano - Lucas en Arthur Jussen

4. Chamber - Liza Ferschtman

5. Sunday morning - Petra Gerrese

6. Funeral - Floris Kortie

7. Plucked - Lavinia Meijer

8. Song - Henk Neven

9. Early - Erik Bosgraaf

10. Baroque - Tineke Steenbrink

11. Heavy Symphonic - Renée Reitsma

12. Minimal - Arnold Marinissen

13. Opera - Miranda van Kralingen

14. Classic Now - Mayke Nas

15. Modernism - Rob Overman

16. Choir - Leo Samama

17. Dance - Daria van den Bercken

18. Cello - Maarten Mostert

19. Strings - Dominic Seldis

20. Indie - Brendan Walsh

21. Bach - Leo en Rob van Doeselaar

22. Energy - Arthur Gumbs

23. Adventure - Micha Hamel

24. Spiritual - Joep Franssens

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden