Handig dat meer ouderen thuis blijven wonen, nu de zorg nog

Van Rijn: Ik hoop dat er een soort nieuwe eerste lijn gaat ontstaan waarbij huisartsen, verpleegkundigen en apothekers veel meer overleggen en met elkaar samenwerken. Beeld anp
Van Rijn: Ik hoop dat er een soort nieuwe eerste lijn gaat ontstaan waarbij huisartsen, verpleegkundigen en apothekers veel meer overleggen en met elkaar samenwerken.Beeld anp

INTERVIEW - De wijkverpleegkundige komt terug. Deze moet ervoor zorgen dat de groeiende groep ouderen die thuis blijft wonen dat zonder problemen kan doen. "Als ik zie hoeveel meer mensen de afgelopen decennia thuis zijn blijven wonen, ben ik onder de indruk", zegt staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid.

Karen Zandbergen

"In de tijd dat het aantal mensen van 80-plus is verdubbeld, is het aantal mensen in verzorgingshuizen gehalveerd. Zonder dat de politiek daar actief actie op heeft gevoerd."

Was het dan wel nodig om de regels strenger te maken, zodat alleen ouderen die er heel erg slecht aan toe zijn nog naar het verzorgingshuis mogen?

"Dat is beleid, daar loop ik niet voor weg. Maar het is ook een bevestiging van wat mensen willen. We willen stimuleren dat mensen thuis blijven wonen omdat het efficiënter is en zorgt voor betere kwaliteit van zorg. Overigens houden mensen die al in een verzorgingshuis zitten hun rechten.

"Die verschuiving is een feit, dus moeten wij zorgen dat de zorg thuis goed geregeld is. Daar komen wijkverpleegkundigen voor. Mensen die over de vloer komen en de ruimte hebben om te kijken wat er nu aan de hand is, die goede contacten hebben met de huisarts, met welzijnswerkers. Eigenlijk zoals ze het vroeger ook deden."

Neemt de verpleegkundige dan de rol van de huisarts over? Die kent immers de patiënten en probeert te voorkomen dat ze zwaardere zorg nodig hebben.

"Huisartsen die ik spreek zijn blij als er aanvullende zorg wordt gegeven waar zij niet aan toekomen. Ik hoop dat er een soort nieuwe eerste lijn gaat ontstaan waarbij huisartsen, verpleegkundigen en apothekers veel meer overleggen en met elkaar samenwerken.

"Stel een beginnend dementerende komt bij een huisarts. Die kan doorverwijzen naar een geriater. Hij kan zich daarnaast ook afvragen: heeft zijn partner het niet heel erg zwaar? Het zou een enorme sprong voorwaarts zijn als hij dan tegen de wijkverpleging zou zeggen: ga daar eens langs om te kijken."

Het klinkt prachtig, maar zorgverzekeraars willen ook besparen. Bovendien gaan zij over geneeskundige zorg. Kunt u er wel op vertrouwen dat er geld komt voor huisbezoeken, preventie, signaleren? En gaan ze geen taken afschuiven op de gemeente als het krap wordt begroot?

"In de polis moet de aanspraak inderdaad in geneeskundige termen beschreven staan. Net als bij de huisarts. Maar de huisarts geeft ook weleens advies. Die krijgt betaald via een abonnementstarief en voor medische verrichtingen.

"Dat gaat bij de wijkverpleegkundige op eenzelfde manier. Ze krijgen betaald om deel te nemen aan overleg in het wijkteam, met de gemeente. Daar hoeven ze dus niets af te schuiven. Daarnaast krijgen ze geld voor de zorg die ze leveren.

"Zorgverzekeraars moeten wel doelmatig inkopen, maar dat betekent ook dat ze professionals veel ruimte kunnen geven. Een wijkteam kan mensen leren hoe ze zelf zorg kunnen overnemen. Een wijkverpleger moet veel meer zelf kunnen bepalen wat nodig is. Deze meneer heeft nu even deze ondersteuning nodig, volgende week misschien iets anders. Dan blijkt in de praktijk vaak dat er veel meer op de persoon toegesneden oplossingen komen, die in veel gevallen ook nog goedkoper zijn."

Maar in het wetsvoorstel staat ook dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen of er al of niet een doorverwijzing van de huisarts nodig is. Zij moeten dus weten welke cliënt waar verzekerd is. Een heel gedoe.

"Daarom is het zo belangrijk dat de verpleegkundigen zelf de richtlijnen maken over hoe zij goed hun werk kunnen doen. Daar is de beroepsorganisatie nu mee bezig. De zorgverzekeraar moet zorg financieren die volgens de richtlijn van de verpleegkundigen nodig is."

Krijgt een dementerende oudere ineens iemand anders aan zijn bed als niet langer de AWBZ maar verzekeraars gaan betalen en bepalen van wie ze zorg afnemen?

"Dat hangt voor een deel ervan af hoe de gemeente het gaat organiseren. Hoe zij goede afspraken maken met verzekeraars. Zij moeten zorgen dat alles op elkaar is afgestemd. Verzekeraars onderhandelen over de inkoop van zorg. Zij bepalen welke zorgaanbieders contracten krijgen en welke niet. Net zoals bij ziekenhuizen.

"Hoe ze werken en welke kwaliteit ze leveren, dat bepaalt de beroepsgroep. De verzekeraar kent dan al of niet budgetten toe. Of mensen ook nog zelf zorg kunnen inkopen, via een persoonsgebonden budget, daarover wordt nog druk overlegd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden