Handhaving zzp-wet in de koelkast om onduidelijkheid

ELISA HERMANIDES EN JEANNINE JULEN en REDACTIE ECONOMIE

De wet die schijnzelfstandigheid de kop in moet drukken veroorzaakt zo veel onrust en onzekerheid bij opdrachtgevers en zzp'ers dat de handhaving ervan wordt uitgesteld. Pas vanaf 1 januari 2018 zal de Belastingdienst erop toezien dat opdrachtgevers en zelfstandigen zich eraan houden. Misschien wordt de handhaving nog langer opgeschort, als het niet op tijd lukt om een oplossing te vinden voor de problemen die er nu zijn.

Dat schreef staatssecretaris van financiën Eric Wiebes gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. De wet, met de naam Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA), had oorspronkelijk vooral het doel om bedrijven zo ver te krijgen dat zij onderbetaalde zelfstandigen, die al jarenlang dezelfde taken verrichten als vaste werknemers, in dienst zouden nemen. Sinds de invoering van de wet in mei 2016 is er een problematische situatie, zo erkent nu ook Wiebes, nadat eerder al diverse deskundigen, bedrijven en belangenclubs van zzp'ers de wet hevig bekritiseerden. Zelfs werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, die maandenlang zeiden vertrouwen te hebben in de wet, keerden zich er gisteren tegen.

De nieuwe wet zorgde voor plotselinge onzekerheid voor bedrijven die zich eerder niet druk hoefden te maken of er wel of niet sprake was van schijnzelfstandigheid. Boetes en naheffingen kwamen voorheen namelijk alleen voor rekening van de zelfstandige. De werkgever was daarvan gevrijwaard. Nu bedrijven ook bestraft kunnen worden, willen zij graag vooraf duidelijkheid van de Belastingdienst over de arbeidsrelatie die zij hebben met een zzp'er. Die duidelijkheid is er lang niet altijd, waardoor bedrijven terughoudend zijn geworden om zelfstandigen in te huren. Weliswaar zijn er een aantal modelovereenkomsten die helderheid verschaffen, maar die zijn lang niet in elke situatie toepasbaar.

De onduidelijkheid heeft vooral te maken met bestaande arbeidswetgeving uit 1907. Nu ook de opdrachtgever de fiscus op zijn dak kan krijgen bij een scheve arbeidsrelatie, blijkt deze oude wetgeving lastig te vertalen naar de moderne arbeidsmarkt. Wiebes wil nog voordat er een nieuw kabinet aantreedt, met oplossingen komen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden