'Handgranaat Laakkwartier geleverd door AIVD-informant'

(Novum) - Een informant van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft de handgranaat geleverd waarmee twee terreurverdachten vorig jaar november leden van een arrestatieteam ernstig verwondden in het Haagse Laakkwartier. Dat zou blijken uit onderzoek van KRO's Reporter, dat vrijdagavond in het televisieprogramma Netwerk wordt gepresenteerd.

De twee verdachten, Ismael A. en Jason W., zouden hebben gezegd dat zij de granaat via de AIVD-informant, een zekere B., hebben verkregen. De advocaat van W. heeft dit tegenover Reporter bevestigd. B., een 28-jarige Rotterdammer van Marokkaanse afkomst, kwam regelmatig bij de twee Hofstadverdachten over de vloer. De uitzending van Netwerk zou uitwijzen dat B. een 'nadrukkelijke' rol speelde in diverse terreurzaken. Hij is echter nooit als verdachte aangemerkt.

Ook Samir A., een van de zeven terreurverdachten die eerder deze maand op verschillende plaatsen in Nederland werden opgepakt, heeft de afgelopen maanden een reeks gesprekken gevoerd met Reporter. Daarin vertelde hij onder meer dat B. betrokken was bij een roofoverval op een Rotterdamse supermarkt in april vorig jaar. Naar aanleiding van deze zaak werd een huiszoeking gedaan bij Samir A., die in de winkel werkte. Toen in zijn woning plattegronden van onder meer het AIVD-gebouw en de kerncentrale in Borssele werden gevonden, werd A. opgepakt en een nationaal terreuralarm afgekondigd. Later kwam A. vrij wegens gebrek aan bewijs. De nu 19-jarige Hofstadverdachte vertelde Reporter zeker te weten dat B. voor de AIVD werkt en hem in de zaak van de overval verraden heeft.

Ook NRC Handelsblad schrijft vrijdag over de vermoedelijke AIVD-informant, die volgens de krant op internet extremistische teksten plaatste onder de naam 'De Andalusiër'. Verschillende betrokkenen zouden het dagblad hebben verzekerd dat de man een 'sturende rol' speelde in de Hofstadgroep. Justitie noch de AIVD wilde reageren. Zaterdag verschijnt in het NRC een verslag van het onderzoek dat de krant heeft gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden